Svijet

Američki BDP iznad očekivanja ekonomskih stručnjaka


U četvrtom kvartalu prošle godine američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 3,3 procenta, čime su značajno prevaziđena očekivanja ekonomskih stručnjaka sa Vol Strita, koji su za poslednja tri prošlogodišnja mjeseca predviđali privredni rast od skromnih dva posto, ističe se u izvještaju američkog Ministarstva trgovine.

Napominje se da je rast cijena potrošačkih dobara i usluga u ovom periodu iznosio samo dva posto, a inflacioni nivo u najvećoj svjetskoj ekonomiji za cijelu prošlu godinu bio je 2,7 posto, što je smanjenje od 3,2 procenta u odnosu na 2022. godinu.

Lična potrošnja građana može biti ključni faktor ekonomskog rasta i značajan indikator privrednih kretanja, naglašava glavna ekonomistica američke U.S. Bancorp asocijacije, Bet Ovino, i ističe da su ovi izuzetni ekonomski rezultati postignuti jer su potrošači tokom prošle godine željeli uživati – kupovali su nove automobile i druge skupe proizvode te trošili puno novca na rekreaciju i putovanja.

Lična potrošnja Amerikanaca povećana je u posljednjem kvartalu prošle godine za 2,8 posto, potrošnja lokalnih državnih organa porasla je za 3,7 posto, dok je federalna država potrošila 2,5 posto više nego u prethodnom periodu.

Ukupne privatne investicije u SAD su također porasle u posljednja tri mjeseca 2023. godine za 2,1 posto.

U isto vrijeme, jedna od važnih ekonomskih komponenti – nezaposlenost, porasla je u posljednjih sedam dana za 25.000 i dostigla je 214.000 registrovanih izgubljenih poslova, što predstavlja povećanje u odnosu na predviđanja koja su ukazivala na broj nezaposlenih od oko 199.000.

Izvještaj o ekonomskom rastu prošle godine demantovao je mnoge američke ekonomske stručnjake koji su predviđali blagu recesiju u ovom periodu.

Čak i Ministarstvo finansija je prognoziralo manji pad ekonomske aktivnosti zbog poteškoća u bankarskom sektoru tokom marta, kada su bankrotirale neke domaće banke, što je izazvalo potrese u oblasti finansija na obje strane Atlantika.

U novoj kalendarskoj godini, optimizam stručnjaka preovladava. Više se ne razmišlja o recesiji, tržište rada je stabilizovano, inflacija je obuzdana, a prognoze jasno ukazuju na realnu mogućnost smanjenja kamata, ubrzanog tempa investiranja i pada inflacije na oko dva posto, što se u ekonomskoj teoriji razvijenog kapitalizma smatra zdravim, odnosno poželjnim rastom cijena.”