Novosti

Održivost kao temeljni princip poslovanja čini kompanije liderima na tržištu


Pored svih izazova s kojima se privatni sektor susreće u svijetu i Bosni i Hercegovini, oni koji su na vrhu iznova pokazuju da osim što se uspješno nose sa njima idu i korak dalje – održivost su učinile sastavnim dijelom svoje poslovne prakse.

Ako ste u procesu uspostavljanja svoje kompanije kao lidera u industriji ili uspješne kompanije usklađenog poslovanja s SDG standardima, ponekad rezultati vaših postupaka mogu govoriti sami za sebe – ali kada je riječ o privlačenju pozornosti kupaca, investitora, ili medija, često je još bolje imati ‘dokaz’ svojih napora. Uspostavljena i pouzdana nagrada za održivost poput Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH može pružiti ovaj dodatni sjaj.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja se organizuje već šest godina i do sada je istakla mnogobrojne primjere dobre prakse – kompanije različitih veličina i iz različitih sektora poslovanja su ponosno podijelile svoje vrijedne korake ka održivijem poslovanju. Neke od njih su GS-Tvornica mašina iz Travnika, dm, Dekonta BH, SEEBA, Lanaco, ZEOS eko-sistem, Ministry of Programming, Heidelberg Materials Cement BiH, kompanija Smrčak i mnogi drugi.

Prošlogodišnji pobjednici su ostavili svoj trag u povijesti održivog razvoja u BiH, a apsolutni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2023. godinu je kompanija Klika. Samir Eljazović, CEO kompanije Klika: „Ponosni smo na to što smo kroz sve ove godine strateškim pristupom zasnovanim na našim vrijednostima, a zajedno sa našim timom, kreirali kompaniju koja istinski živi sve što je prepoznato kroz ove nagrade. Pobjeda u sve tri kategorije je jasan znak da je Klikina posvećenost elementima zdravog i kvalitetnog življenja i poslovanja, ljudima i okolišu, pravi smjer kojeg ćemo se čvrsto držati i u budućnosti.

Održivost je najvažnije i najhitnije pitanje našeg vremena. Biti održiva kompanija od neprocjenjive vrijednosti je za okoliš, može privući klijente i poboljšati konačni rezultat, pa čak i uštedjeti novac zbog uvođenja djelotvornijih i učinkovitijih procesa. Međutim, biti održiva kompanija zahtijeva mnogo napornog rada, vremena i truda da se postignu zacrtani ciljevi. No, kada ih postignete, vaši kupci, investitori i partneri bi trebali znati za to!

Trenutno je otvoren poziv za prijavu svim bh. kompanijama za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2024. godinu, te svoju kompaniju možete prijaviti odgovorom na par pitanja putem online forme: https://businesspioneers.zamisli2030.ba/.

Rok za prijavu je 15. mart 2024. godine.

Finalisti će biti promovisani putem komunikacijskih kanala SDG2BiH programa, kao i kanala komunikacije donatora i partnera, a proglašavanje dobitnika nagrada i uručivanje pehara će biti na svečanoj ceremoniji dodjele Nagrada.

Ova Nagrada prati promjene na tržištu te je ove godine u skladu sa novim trendovima kompletan proces aplikacije ažuriran i prati standarde Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) i ESG (Environmental, Social, Governance) standarde. Nagrada se dodjeljuje u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BIH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Za više informacija posjetite www.zamisli2030.ba.