Novosti

Zvaničnik Evropske centralne banke upozorava: Ne smijemo koristiti euro kao oružje


Zvaničnik Evropske centralne banke (ECB) saopćio je kako države EU ne bi trebale koristiti euro kao oružje u globalnom sukobu.

Izjava zvaničnika dolazi u trenutku kada evropski zvaničnici razmišljaju o konfiskaciji zamrznute ruske imovine, uključujući i rezerve centralne banke. Prema prvobitnom planu, ova sredstva bi se iskoristila za finansiranje obnove Ukrajine.

Ipak, neki su zabrinuti za šire posljedice ovog poteza.

“Takozvano naoružavanje valute neizbježno umanjuje njenu privlačnost i podstiče pojavu alternativa. Ova moć se, međutim, mora mudro koristiti, jer su međunarodni odnosi dio ‘igre’ koja se ponavlja”, rekao je guverner Banke Italije Fabio Paneta.

S druge strane, kreator politika ECB-a Martins Kazaks izjavio je kako bi Evropa i dalje trebala pomagati u plaćanju ukrajinskih ratnih napora.

“Zaboravite na imovinu koja je ‘nasukana’ u Rusiji. Evropa je vjerovatno nikada neće vratiti. Mislim da je nada da ćemo se vrlo brzo vratiti na staro zapravo stanje iluzija”, poručio je.

EU, Sjedinjene Američke Države, Japan i Kanada zamrznule su oko 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke 2022. godine kada je Rusija napala Ukrajinu.

Od toga se oko 200 milijardi dolara drži u Evropi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear.