IT i Tehnologija

Japanci izbacuju iz upotrebe floppy diskove


Japan je zemlja inovacija koja predvodi na brojnim tehnološkim frontovima, no točkovi birokracije se često okreću veoma sporo, toliko sporo da vlada i dalje zahtijeva od poduzeća da dostavljaju informacije na floppy diskovima i CD-ovima kada podnose određene službene dokumente.

Međutim, to se počinje mijenjati. Još 2022. godine je ministar digitalnih poslova Taro Kono pozvao različite ogranke vlade da prestanu tražiti od poduzeća da dostavljaju informacije na zastarjelim oblicima fizičkih medija. Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) je jedno od prvih koja su napravila promjenu.

Prema sadašnjem zakonu, postoje mnoge odredbe koje propisuju upotrebu posebnih medija za snimanje kao što su floppy diskovi u svrhu apliciranja i obavještavanja. Nakon ove kalendarske godine METI više neće zahtijevati dostavljanje podataka na floppy diskovima prema 34 uredbe, a isto važi i za CD-ove kada se radi o neodređenom broju procedura. Ipak, proći će još vremena dok poduzeća ne budu mogla u potpunosti odbaciti zastarjeli format.

Kono i saradnici su izdvojili oko 1.900 protokola u nekoliko vladinih odjela koji još uvijek zahtijevaju floppy diskove, CD-ove pa čak i MiniDiscove. Zahtjevi za fizičkim medijima odnosili su se i na ključne industrije kao što su dobavljači komunalnih suluga, rudarstvo i proizvodnja aviona te oružja.

Postoji nekoliko velikih razloga zašto se pokušava okončati korištenje diskova. Jedan veliki faktor je to što postaje teško pronaći floppy diskove, a Sony ih je prestao proizvoditi još 2011. godine. Drugi je činjenica da neki podaci jednostavno ne mogu stati na floppy disk, jer jedna fotografija može lako biti veća od ukupnog kapaciteta koji iznosi 1,4 MB.

Postoje industrije koje se još uvijek oslanjaju na floppy diskove. Nekim starijim avionima su floppy diskovi potrebni za avioniku, kao i nekim medicinskim uređajima, a američka vlada ih je koristila do 2019. godine za koordinaciju lansiranja nuklearnog oružja.