BIZcomment

Biznis barometar: Duboko ronjenje


Ubistvo tinejdžera u Sarajevu i mrtav čovjek sa plastičnom kesom na glavi izvađen iz Miljacke te saučesništvo maloljetne kćerke u gnusnom ubistvu oca u Doboju – i sve u samo tri dana, ukazuje na to u kakvom vremenu živimo i kakvo društvo imamo. Vara se svako ko misli da to nema veze sa biznisom i ekonomijom u širem smislu riječi. Ozbiljna reakcija vlasti i progresivnih društvenih snaga još se nije dogodila da bi saznali na koji način se ova vrsta društvenog zla mora kontrolisati i sprječavati i kakav sistem pojedinačne i društvene samozaštite treba primijeniti. Odmah i efikasno!

Moguće da se neka od potrebnih lekcija može naučiti i na primjeru rada nove Uprave i Nadzornog odbora BH Telekoma koja je novinarima prezentirala rezultate rada u proteklih stotinu dana. Desetljećima na konferencijama za medije u ovoj kompaniji slušali smo hvalospjeve o odličnim poslovnim rezultatima, tehnološkom napretku, visokom stepenu društvene odgovornosti… Nikad niko od brojnih ranijih direktora i uprava nije spominjao unutarnje probleme kompanije na način kako je to ovog puta učinio Amel Kovačević, trenutno vršilac dužnosti generalnog direktora.

Novo rukovodstvo BH Telekoma duboko je zaronilo u račune, izvještaje, projekte, kadrovsku strukturu… da bi javno mogli konstatovati da „investiranje u pojedine projekte nije bilo opravdano“ te da su neki od njih poput „BH Content Lab, Opa, MY TV, Imperije i BH Techlab platforme neadekvatno vođeni“; da opada prihod a sa njim i dobit. Da među 3.000 zaposlenih ima i nedovoljno uposlenih! Imaju i kroki kako će to rješavati. To će potrajati pa Kovačević već sad zna da im dok ne izrone iz ovog posla „treba još kisika“! Ne treba se iznenaditi ako shodno mjerama konsolidacije BH Telekom u konačnici donese odluku da ugasi MY TV čega se gledateljstvo u ovom času ne treba plašiti ali nije na odmet da zna. Ne treba se iznenaditi ni ako BH Telekom u ovoj godini smanji donacije, broj pokroviteljstava raznih događaja i druge slične izdatke sve u nastojanju da se poveća profitabilnost kompanije i „sa leđa skine teška vreća iz prošlosti“. Ne treba se začuditi ako neko bude i otpušten s posla premda je direktor rekao da tu mjeru neće primjeniti, ali je nagkasio da im treba još inžinjera i radnika u sektoru prodaje usluga.

Brojanje minulih dana ove 2024. godine i zbrajanje poslovnih rezultata unosi dozu optimizma posebno kada je riječ o investicijama. Ulaganje u obnovljive izvore energije ne prestaje i ono će shodno našim prirodnim uslovima biti i dalje izazovno za vlasnike kapitala. Rafinerija ulja Modriča najavila je izgradnju vlastite solarnu elektranu, a HIFA Oil prelazi iz naftne u energetsku kompaniju. Nove fotonaponske elektrane gradit će se u Sokocu, Bosanskom Petrovcu… To je nagovještaj da će struje biti dovoljno. A hoćemo li i kako bezbjedno živjeti to, nakon događaja spomenutih na početku, moramo stalno propitivati.