Novosti

Apple radi na preklopnom uređaju


Riječ je o uređaju čiji će unutrašnji ekran biti veličine oko 7 ili 8 inča, a neke glasine govore čak bi čak mogao zamijeniti iPad mini u Appleovoj ponudi. Ipak, kompanija još uvijek nije finalizirala specifikacije i karakteristike uređaja, a pojavila se informacija i da Apple testira novu generaciju iPada mini s OLED, što ne bi imalo mnogo smisla ukoliko bi brzo otišao u prošlost kako bi napravio mjesta za preklopni uređaj.

Apple namjerava uvesti OLED ekrane u svoju iPad Pro liniju ove godine, dok bi iPad mini s OLED ekranom mogao stići tek naredne godine.

Kompanije Samsung Display i LG Display su navodno već isporučile Appleu uzorke panela preklopnih ekrana s dijagonalnom od 6 i 7 inča, a čini se da kompanija iz Cupertina preferira veći ekran za svoj prvi preklopni uređaj.

Kada i ako Apple da “zeleno svjetlo” za ovaj uređaj, vjerovatno bi preklopne panele naručio prvo od Samsung Displayja s obzirom na bogato iskustvo opskrbe ekranima Samsung Electronicsu. LG Display bi počeo proizvoditi preklopne panele za Apple godinu nakon Samsunga, naravno, ako se američka kompanija odluči za oba dobavljača.

Oko 2028. godine bi Apple mogao na tržište plasirati i 20,25-inčni uređaj, koji će uzeti formu iPada ili Maca. Ovaj veliki panel bi predstavljao unutrašnji preklopni ekran.