Novosti

Stanovništvo zapadnih i nordijskih država ima veće prosječne prihode nego stanovništvo juga i istoka Evrope


Prema indeksu investicijske kompanije Legatum za prošlu godinu, dvije trećine najprosperitetnijih zemalja svijeta je u Evropi, ali nejednakost postoji širom ovog kontinenta. Prosječni prihodi domaćinstava koji se izdvajaju za potrošnju i štednju značajno se razlikuju među svim evropskim državama.

Evropski ured za statistiku (Eurostat) raspoloživi prihod domaćinstva definiše kao prihod koji domaćinstvo ima za potrošnju i štednju nakon uplate poreza. Shodno tome, najviši prosječni raspoloživi prihod 2022. godine bio je u Luksemburgu (33.214 eura po stanovniku). Najniži prosječni raspoloživi prihod bio je u Albaniji (4.385 eura po stanovniku). Za Bosnu i Hercegovinu ne postoje podaci.

Prosječni raspoloživi prihod po stanovniku je u pet nordijskih država bio veći iznad prosjeka EU. Gledajući procentualno, prosječni raspoloživi prihod se od 2017. do 2022. značajno povećao. To povećanje je u devet članica EU i dvije zemlje kandidatkinje za članstvo iznosio 40 posto, dok je to povećanje na razini cijele Unije iznosile 17 posto.

Najveće procentualno povećanje je bilo u Rumuniji (101 posto), zatim u Srbiji (68 posto) i Litvaniji (66 posto). Turska je jedina država u kojoj se u periodu od 2017. do 2022. desilo smanjenje prosječnog raspoloživog prihoda po stanovniku. To smanjenje je iznosilo 1.000 eura ili 27 posto.

Gledajući nominalno, najveće povećanje prosječnog raspoloživog prihoda bilo je u Luksemburgu (8.995 eura), a zatim u Irskoj (6.181 euro) i Nizozemska (5.976 eura).

To povećanje je na razini cijele EU iznosilo 2.802 eura