Novosti

Preko 100.000 putnika pogođeno štrajkom u Lufthansi


Njemački nacionalni prevoznik Lufthansa otkazao je između 80 odsto i 90 posto letova, što čini približno 1.000 letova zakazanih za srijedu usred štrajka zemaljske posade u cijeloj državu.

Dok su najveća njemačka čvorišta po broju putnika u Frankfurtu i Minhenu najteže pogođena, drugi aerodromi — Hamburg, Berlin i Dizeldorf — će takođe osjetiti poteškoće.

Iz kompanije Lufthansa kažu da će više od 100.000 putnika morati promijeniti raspored letova s većinom veza za i iz Frankfurta i Minhena.

Aviokompanija je pozvala putnike koji su rezervisali otkazane letove da ne idu na aerodrome jer šalteri za ponovnu rezervaciju neće raditi.

Deutsche Welle navodi da se očekuje da putnici koji lete sa podružnicama Lufthanse i spoljnim avio-kompanijama uglavnom neće biti pogođeni. Lufthanzina kćerka aviokompanija Eurowings, na primjer, planira da leti svojim punim kapacitetom.

Prekid letova dolazi usred pregovora o platama Lufthansa Grupe za oko 25.000 zaposlenih koji rade na pozicijama na zemlji u Deutsche Lufthansa, Lufthansa Technik i Lufthansa Cargo.

Osoblje je odbilo ponudu poslodavaca u drugoj rundi pregovora 23. januara.

Sindikat Verdi želi povećanje plata za osoblje za 12,5 posto, ili najmanje 500 eura više mjesečno u periodu od 12 mjeseci. Takođe traži jednokratnu uplatu od 3.000 eura kako bi se ublažili efekti inflacije.

Široko rasprostranjeni poremećaji u saobraćaji zbog sindikalnih štrajkova nedavno su pogodili njemačke aerodrome. Prošlog četvrtka, Verdi je pozvao sigurnosno osoblje na nekoliko velikih aerodroma da stupi u štrajk,