IT i Tehnologija

Google Maps trikovi


Google Maps je jedna od najpopularnijih aplikacija kada je u pitanju navigacija, a ovo je pet savjeta kako da izvučete ono najbolje od nje.

1. Offline Maps (mape bez interneta)

Veoma je korisno kada idete negdje gdje znate da nećete imati internet, a trebaće vam mape. Možete da sačuvate osnovne informacije kao što su putevi, geografske odrednice, kao i radnje na području koje odaberete. Evo kako da sačuvate mapu za kasnije korišćenje:

* Google Maps -> Google nalog gore desno -> Offline maps -> Select your own map

* Dobićete uokviren prikaz mape. Odatle bi trebalo da obeležite deo koji želite da sačuvate.

* Odaberite Download, i to je to – moći ćete da pristupite ovim informacijama i kada ne budete imali internet.

2. Zapamtite gdje ste parkirali

Kada izađete iz vozila, otvorite Google Maps i videćete plavu tačku koja pokazuje gdje se trenutno nalazite. Odaberite opciju “Save parking”, i trebalo bi da se pojavi čioda obilježena slovom P, kako bi se označilo mjesto gdje ste ostavili automobil.

Možete da odaberete “More info” da promijenite lokaciju, ili čak da upišete na koliko dugo ste platili parking, a onda će vas aplikacija obavjestiti malo prije nego što vrijeme istekne, na osnovu toga koliko ste daleko pješaka.

3. Postavite veći broj destinacija

Kada treba da stanete na nekoliko mjesta prije svog konačnog odredišta, može doći korisna opcija “Add Stop”. Nju koristite nakon što odaberete prvu destinaciju, onda “Directions”, i naići ćete upravo na “Add Stop”.

Kada unesete sva usputna stajalištaa, odaberite “Done” i Google Maps će izračunati najbolju rutu između svih destinacija, kako biste dobili procenjeno vreme kada treba da stignete.

4. Koristite AR za navigaciju dok šetate

Uvođenjem Live View funkcije, Google Maps aplikacija postala je mnogo lakša za korišćenje kada su u pitanju rute kojima je najbolje da se krećete pešaka.

Sve što treba da uradite, jeste da odaberete pravac koji želite, odnosno obeležite “od-do”, zatim odaberete odeljak za “hodanje”, i odatle Live View. Tražiće se od vas da skenuirate okruženje kako bi se aplikacija orijentisala, a odatle samo pratite strelice na svom ekranu.

5. Saznajte kad je najbolje da nešto posjetite

Kada žurite, dobro je da znate kolika je gužva na nekom mjestu prije nego što stignete. Kada pronađete lokaciju (kafić, radnju ili nešto treće) koju posećujete, možete da skrolujete malo dole i vidite “popularna vremena”, koja pokazuju kada je obično to mjesto najposećenije.