Novosti

Pozder sa predstavnicima UNDP-a: Vrijedna oprema za Federalni hidrometeorološki zavod


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder danas je s predstavnicima UNDP-a posjetila Federalni hidrometeorološki zavod u Sarajevu. Tom prilikom uručena je vrijedna oprema u sklopu CBIT projekta (Integrisani sistem izvještavanja i transparentnosti Bosne i Hercegovine) u vrijednosti od 60.000 KM. U saopćenju Ministarstva navodi se da su predstavnici Zavoda prezentirali opremu, te način na koji ona radi i služi, a što je u skladu sa najsavremenijim standardima. Također, izrazili su zadovoljstvo što su u mogućnosti zamijeniti opremu iz pedesetih godina prošlog stoljeća koju su do sada posjedovali. 

Ovo je plod zajedničke saradnje sa međunarodnim partnerima koja nam omogućava da ojačamo kapacitete Federacije Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Za nas je iznimno važno da putem ove saradnje, uz finansijsku podršku za spremne i prioritetne projekte, dobijamo nova znanja i vrijednosti. Predstavlja mi zadovoljstvo da ćemo imati i dodatne nabavke ovakvog i sličnog tipa do kraja godine, tako da će se saradnja i podrška nastaviti. Modernizacija Federalnog hidrometeorološkog zavoda je dobar putokaz. Mi moramo razvijati i vlastite kapacitete kako ne bi čekali naredne decenije da bi nešto unaprijedili – rekla je ministrica Pozder.

U saopćenju Ministarstva navode da se u sklopu CBIT projekta, kroz komponentu jačanja kapaciteta institucija, nabavljena oprema odnosi na mobilni suhi kalibrator za temperaturu – uređaj koji na terenu kalibriše senzor temperature direktno na automatskoj meteorološkoj stanici i omogućava nesmetan kontinuitet mjerenja, potom baro transmiter – senzor koji mjeri apsolutni vazdušni pritisak, kao i ultrasonični anemometar – uređaj za mjerenje brzine vjetra i strujanja zraka, te analitička vaga sa Ionizer modulom – precizna vaga za vaganje i praćenje teških metala iz zraka sa neutralizatorom statičkog elektriciteta.

– Federalni hidrometeorološki zavod na području Bosne i Hercegovine posjeduje i prati podatke meteoroloških mjerenja još od kraja 19. stoljeća. Jedan od ključnih parametara koji se prate su karakteristike zraka, uključujući brzinu vjetra, temperaturu zraka, pritisak, te prisustvo polutanata i opasnih čestica, što se mjeri u skladu sa Pravilnikom o monitoringu zraka.

S obzirom na učestale vremenske nepogode uzrokovane klimatskim promjenama, važno je što preciznije mjeriti sve parametre zraka i održavati neprekidan niz mjerenja, te u skladu sa tim izdavati i eventualna upozorenja za stanovništvo o kvaliteti zraka. Uz pomoć nove opreme, značajno su poboljšani monitoring vremenskih pojava i klime, što omogućuje preciznije praćenje parametara klimatskih promjena.

Praćenjem ovih, ali i drugih parametara, značajno će se doprinijeti izradi strategija i politika koje će dovesti do poboljšanja kvalitete zraka u BiH – saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.