BIZcomment

Biznis barometar: Konekcija sa razumom


Ništa u Bosni i Hercegovini nije moćnije od politike. Pokazuju to brojni događaji i rasprave u sferi privrede i ekonomskog razvoja, konkretnije o konekciji gasnog sistema, politici akciza na motorna goriva, donošenja bitnih zakona kao što je onaj o gasu, izgradnji putne infrastrukture, elektroenergetskom sistemu. Pokazalo se to i na minulom savjetovanju parlamentaraca različitih nivoa vlasti održanom u Fojnici a upriličenom na inicijativu potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, zatvorenom za javnost i uz učešće parlamentaraca iz samo jedne stranke (SDA) premda je sazivač očekivao da će doći i drugi iz vlasti ali i opozicije. No oni koji su slali pozive nisu ih pozvali! 

Tako je izostalo sučeljavanje mišljenja o važnim stvarima u kojima politika teško dolazi do zajedničkog stava. Prava je šteta što se ovom prilikom do kraja nije raskrinkalo ko i kako našu zemlju predstavlja u Energetskoj zajednici, zašto se politika boji podići cijene električne energije „što je samoubilački  proces“; ko su glavni mešetari povelike svote novca što ga imamo na raspolaganju a slabo je lociran; zašto je  Elektroprenos BiH donio odluku o reprogramiranju duga Elektroprivrede RS kad za to nije nadležan? 

Učesnike je interesovalo po čijem nalogu se investira u izgradnju kružnog toka na saobraćajnici na kojoj gotovo da i nema prometa vozila. Ukazano je na činjenicu da se u BiH na svakom mjestu crtaju strategije a aktualiziran je problem infrastrukturne aneksije pograničnih područja prema susjedima što nije političko pitanje nego krupan nacionalni problem. Među pitanjima na koja je dat odgovor je: zašto u vezi sa budućim snabdijevanjem gasom nema interesovanja struke i šire javnosti iz Hercegovine? Rečeno je zato što su se oni ozbiljno posvetili proizvodnji energije iz sunca i vjetra pa ih gas ne interesuje!

Jedna od poruka je da se parlamentarci moraju resetovati kako bi u nastavku mandata mogli voditi bitku protiv ovakvih i sličnih anomalija. Započet će je postavljanjem poslaničkih pitanja u skupštinama u kojima djeluju. Bitka će dugo trajati na što upućuje i ohrabrujući događaj iz Mostara.

Politika je više od četvrtine stoljeća sprječavala integraciju Mostara i tamošnjih gradskih sistema (snabdijevanja vodom i strujom, protivpožarna zaštita…) ali je morala popustiti pa je konačno došlo do, kako u Mostaru kažu, historijskog poduhvata –  ujedinjenja komunalnih preduzeća odnosno integracije JP „Parkovi“ i JP„Komunalno“. Svanut će i Mostarcima i zaposlenima u budućem jedinstvenom preduzeću koje će poslovati pod nazivom „Komunalno“. Direktor Đani Rahimić najavio je reorganizaciju i nabavku opreme te povećanje plata i bolje uslove rada uposlenima. Izvjesno je da će biti manje problema sa odlaganjem otpada, čistoćom ulica i trgova, održavanja parkova, rasvjete i u komunikaciji sa građanima. Sasvim je izvjesno da će jedna „metla“  to raditi odgovornije i efikasnije.