Novosti

Ministar Hrnjić razgovarao s Katicom i Milićević o agroturizmu


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu Ministarstva sa predsjednicom Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijanom Katica i profesoricom Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Mirjanom Milićević.

Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju saradnje na polju turizma i ruralnog razvoja kroz adekvatno razvijanja agroturizma, te ukazano na potrebu razmjene iskustava između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sagovornici su saglasni da je potrebno promovirati mjere i aktivnosti kojima se osnažuje položaj žena i mladih u ruralnim područjima, saopćeno je iz Ministarstva.

Ministar Hrnjić ukazao je da agroturizam iz godine u godinu bilježi značajne rezultate.

– Potencijali koje posjedujemo u Bosni i Hercegovini neminovno bi trebali biti kvalitetnije iskorišteni i promovirani kroz agroturizam. Kao Ministarstvo nastojat ćemo pronaći mjeru koja će potaknuti naše poljoprivredne proizvođače i poduzetnike da se aktivnije uključe u razvoj ove grane privrede – kazao je ministar Hrnjić.

Katica je zahvalila ministru Hrnjiću na upriličenom sastanku te uputila poziv za prisustvo Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu koji će se ove godine održati u Splitu, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.