Novosti

Novoimenovana ambasadorica Republike Latvije za Bosnu i Hercegovinu posjetila FIPA-u


V.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija primio je novoimenovanu ambasadoricu Republike Latvije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Pragu NJ.E. Elitu Kuzma.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja ekonomske suradnje između dvije zemlje, s obzirom da je dosadašnja suradnja na polju trgovinske razmjene i investicija na niskom nivou, kao i očekivanom otvaranju pregovora o pristupanju s Europskom unijom koji se očekuju u mjesecu martu.

Ambasadorica je govorila o putu ekonomskog razvoja Latvije od sticanje nezavisnosti do ulaska u Europsku uniju, te njenim postignućima u ekonomskom i tehnološkom razvoju u mnogim privrednim granama do sada.

Istakla je da je ekonomija Latvije raznovrsna da GDP zemlje počiva na visoko razvijenim privrednim granama poput: IKT industrije, biotehnologije, farmaceutske industrije, logističko-transportnog sektora, automobilske industrije, ističući i veoma bogato industrijsko nasljeđe zemlje.

Zanimala se za EU perspektivu Bosne i Hercegovine, potencijale koje naša zemlja posjeduje u kontekstu privlačenja investicija, te očekivanja od otvaranja pregovora s Europskom unijom.

G.Kubatlija je upoznao ambasadoricu o aktivnostima FIPA-e, sektorima koje Bosna i Hercegovina nudi stranim investitorima kao interesantnim za strana ulaganja, istakavši da prijateljski odnosi između dvije zemlje, mogu doprinijeti produbljivanju ekonomske suradnje na što će se FIPA fokusirati u narednom periodu u okviru svojih nadležnosti.