Novosti

Njemačka centralna banka imala negativan prihod


Gubitci koje je pretrpila Njemačka centralna banka skočili su na desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.

Bundesbanka je u petak objavila nultu godišnju raspodjelu dobiti, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde eura (20,8 milijardi dolara) rezervacija za opšte rizike i 2,4 milijarde eura iz svojih rezervi. To joj ostavlja nešto manje od 700 miliona eura rezervi, saopštila je banka.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u 67-ogodišnjoj istoriji, smanjivši se za 17,9 milijardi eura u odnosu na prethodnu godinu na -13,9 milijardi eura.

“Očekujemo da će opterećenja ponovo biti velika za tekuću godinu. Vjerovatno će premašiti preostale rezerve”, rekao je predsjednik Bundesbanke Joakim Nagel.

Centralna banka će izvjestiti o prenesenom gubitku kako bi se nadoknadio budućim profitom.

“Bilans Bundesbanke je dobar. Ona može da podnese finansijska opterećenja jer je njena imovina znatno veća od njenih obaveza”, rekao je Nagel.

Njemačka centralna banka, i mnoge druge, imaju značajne hartije od vrijednosti izložene kamatnom riziku, na šta je uticalo povećanje kamatnih stopa bez presedana od strane Evropske centralne banke.