Novosti

Elon Musk tužio je kompaniju OpenAI 


Tužba je podnijeta kasno u sudu San Francisku, a Musk navodi da mu se Altman obratio sa idejom da napravi neprofitnu kompaniju otvorenog koda, ali je strartap koji je osnovan 2015. godine sada fokusiran na zarađivanje novca.

Musk je ušao u otvoren sukob sa startapom čiji je on suosnivač i koji je sada zaštitno lice generativne vještačke inteligencije nakon što je Microsoft investirao milijarde u OpenAI.

On je tražio sudsku presudu kojom se nalaže kompaniji OpenAI da svoja istraživanja i tehnologiju učini dostupnim javnosti i spriječi je da koristi svoju imovinu, uključujući svoj najnapredniji AI model GPT-4, za finansijsku dobit Microsofta ili bilo koga.

Musk je 2018. godine izašao iz odbora kompanije OpenAI i često je kritikovao veze startapa sa Microsoftom, a nedavno je izjavio da Microsoft sada direktno kontroliše OpenAI.

Elon Musk pokrenuo je startap xAI za razvoj veštačke inteligencije, a u njemu rade inženjeri koji su radili za Google i Microsoft. Kompanija xAI uvela je u decembru svoju verziju bot četa pod nazivom Grok. On je bio među stručnjacima koji su predložili šestomjesečnu pauzu u razvoju moćnijih AI sistema, navodeći velike rizike po čovječanstvo i društvo.