Izvoz

Izvoz iz Turske za Rusiju smanjen za jednu trećinu


Količina isporuka iz Turske u Rusiju smanjila se za 33 posto u februaru, iznoseći 670 miliona dolara, u poređenju s jednom milijardom dolara u istom razdoblju 2023. godine.

U prva dva mjeseca ove godine turski izvoz u Rusiju iznosio je 1,29 milijardi dolara. Ovo je značajno smanjenje u odnosu na više od 2 milijarde dolara u istom razdoblju prethodne godine. Trenutno Rusija čini samo 3,2 posto ukupnog izvoza Turske. U februaru su se Njemačka (1,72 milijarde USD) i Sjedinjene Američke Države (1,33 milijarde USD) pojavile kao lideri u tom pogledu.

Uvoz iz Rusije u Tursku također je prošlog mjeseca doživio nagli pad, pavši za više od trećine (36,65 posto) s dvije milijarde USD na 1,3 milijarde dolara.

Sličan trend zabilježen je u januaru, kada je turski izvoz u Rusiju smanjen za 39 posto, dosegnuvši 631 milion američkih dolara u poređenju s milijardu američkih dolara u istom razdoblju 2023. Reutersov izvor kaže da je trgovina određenom robom, uključujući mašine, potpuno zaustavljena.

Do smanjenja trgovinskog prometa došlo je zbog opasnosti od sekundarnih sankcija Sjedinjenih Ameičkih Država. Dana 22. decembra 2023. američki predsjednik Joe Biden ovlastio je Ministarstvo finansija SAD-a da nametne ograničenja stranim finansijskim institucijama koje pomažu u servisiranju transakcija koje uključuju sankcionirane pojedince iz Rusije ili olakšavaju opskrbu opremom ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Nakon toga, banke u Turskoj počele su preispitivati svoje odnose s klijentima iz Rusije zbog straha od gubitka pristupa američkom dolaru, koji čini gotovo polovicu svjetskih finansijskih transakcija. Ova situacija pogodila je i ruske izvoznike nafte, koji su prestali primati isplate od Ankare za prodane barele.

U januaru su se slična pitanja pojavila s Indijom, koja je odbila prihvatiti 14 tankera sahalinske sirove nafte nakon što Rosneft nije mogao otvoriti račun u UAE za primanje uplata u dirhamima.

Početkom februara turske banke počele su zatvarati račune ruskih kompanija. Prije su se ograničenja odnosila samo na one pod sankcijama, a sada su proširena na gotovo sve kompanije.