Turizam i ekologija

Mostar ove godine očekuje rekordan broj turista 


Mostar ove godine očekuje rekordan broj turista zbog čega rastu i investicije u smještajne kapacitete na području kompletnog grada kao, okolnih mjesta i na širem području Hercegovine.

Zamjenik direktora turistike zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Semir Temim nam kaže kako su već prva dva mjeseca ove godine pokazala veliki interes domaćih i stranih gostiju za turističke atrakcije u Hercegovini, a posebno u Mostaru koji je sve zanimljiviji kako domaćim tako i stranim turistima.

Ističe kako se to najbolje očituje tokom vikenda kad se bilježe kolone automobila koje dolaze iz smjera juga i sjevera u Mostar.

“Definitivno je puno domaćih turista i gostiju iz regiona tokom cijele ove godine, a činjenica je da i lijepo vrijeme ide na ruku tome”, kazao je Temin.

Ističe kako je Turistička zajednica HNK ovo područje naše zemlje već predstavila na nekoliko važnih sajmova u regionu i europskim zemljama, te dobila sjajne najave za ovogodišnju turističku sezonu.

“Najave su nam odlične i pokazuju nam kako je iz godine u godinu sezona sve bolja. Sve je više turista, kako domaćih tako i stranih i ono što me posebno raduje jeste činjenica da je i sve veći broj smještajnih kapaciteta. Postalo je vidljivo da ljudi masovno ulažu u turizam i postaju svjesni da je to grana privrede od koje se ovdje zaista može zaraditi, što ide na ruku u razvoju turizma. Tako je sve veći broj sadržaja i zanimljivih događanja, te se i lokalna zajednice aktivno uključuju u turizam mnogo više nego što je to bivalo ranije”, objasnio nam je Temim.

Prema svemu tome, kako kaže siguran je da će ovogodišnja sezona biti uspješnija od svih do sada i da će se zabilježiti novi rekord po broju posjetilaca kako u Mostaru tako i čitavoj Hercegovini.

Ističe kako se zadnjih nekoliko godina stalno ruše rekordi po broju gostiju, navodeći kako je najbolji pokazatelj da turizma u ovom djelu naše zemlje doživljava svoj puni procvat.

Pored velikog ulaganja u smještajne kapacitete po njegovim riječima za čitavu Hercegovinu će ove godine dodanu vrijednost imati zračno povezivanje Mostara, kao središta Hercegovine sa evopskim destinacijama.

Tome u prilog ide činjenica da se od aprila, pored redovnih letova za Zagreb uvode redone aviolinije i za Beograd, Minhen, Rim, Veronu i Bari, a menadžment mostarskog aerodroma time očekuje preko 50 hiljada putnika, što je više od dvostruko neko lani.