Lifestyle

Broj prodavnica muzičkih ploča dostigao maksimum


Broj prodavnica muzičkih ploča u Velikoj Britaniji dostigao je vrhunac u posljednjoj deceniji, navelo je Udruženje za digitalnu zabavu i maloprodaju (ERA).

Grupa je saopštila da sada u Ujedinjenom kraljevstvu postoji 461 nezavisna prodavnica ploča, što je 122 više nego prije 10 godina.

Nasuprot tome, broj prodavnica koje prodaju muziku na nosačima zvuka u fizičkom obliku, kao što su supermarketi i specijalizovani lanci, opao je za 8.000 u poređenju sa 2014. To znači da je samo osam odsto ukupne prodaje muzike sada.

ERA je otkrila kako je muzičko tržište u Velikoj Britaniji prošle godine vrijedilo 2,5 miliona eura (2,2 milijarde funti), a ogroman udio u tome, 84 posto, pripisuje pretplatama za striming.

Ali takođe je otkriveno da se potražnja za vinilnim pločama povećava 16. godinu zaredom, sa 6,5 miliona prodatih ploča sa ukupnom prodajom većom od 200 miliona eura. Bi-Bi-Si prenosi da je 2,2 miliona tih ploča prodato u nezavisnim prodavnicama, a 128 miliona eura ukupne prodaje ostvareno je od starijih albuma, a ne od novih izdanja.