IT i Tehnologija

Stigao je iOS 17.4 i donosi veliku promjenu za korisnike u EU


Apple je objavio najnoviju nadogradnju za svoje operativne sisteme, iOS 17.4 i iPadOS 17.4, pružajući korisnicima niz značajnih poboljšanja i funkcija. Ovaj korak posebno odjekuje među korisnicima unutar Evropske unije, gdje je kompanija prilagodila Aktu o digitalnim tržištima (DMA). Ova nadogradnja predstavlja veliki iskorak ka većoj fleksibilnosti i personalizaciji iskustva korišćenja Apple uređaja.

Za korisnike u Evropskoj uniji, iOS 17.4 uvodi mogućnost instaliranja aplikacija van tradicionalnog Apple App Storea. Ova promjena omogućava korisnicima da prošire svoj izbor aplikacija i da istraže nove izvore softvera. Pored toga, Apple sada dozvoljava korisnicima da odaberu podrazumijevani pregledač i pretraživač, nudući alternativu Safariju i Apple Payu kroz proširenu podršku za NFC tehnologiju.

Pored prilagođavanja Evropi, nadogradnja donosi i poboljšanja koja će koristiti svim korisnicima. Uvedeni su automatski transkripti podkasta na više jezika, što obuhvata engleski, španski, francuski i njemački, čime se poboljšava pristupačnost i omogućava korisnicima da efikasnije pretražuju sadržaj. Apple je takođe proširio svoju kolekciju emotikona, dodajući pet novih simbola koji obogaćuju načine izražavanja.

Vlasnici iPhone 15 serije sada imaju detaljan uvid u zdravlje baterije svojih uređaja, uključujući broj ciklusa punjenja, dok Siri dobija sposobnost da najavljuje dolazne poruke na bilo kojem jeziku, što dodatno povećava univerzalnost i korisnost ove funkcije.

Nadogradnja takođe unapređuje bezbjednosne karakteristike, sa jačom zaštitom od krađe uređaja. Ova funkcija sada osigurava da se osjetljivi podaci ne mogu pristupiti ili mijenjati bez autorizacije, čak i ako se uređaj koristi na novoj lokaciji. Takve mjere bezbjednosti su važne u savremenom digitalnom svijetu gdje je privatnost i zaštita podataka od ključnog značaja.