IT i Tehnologija

Italija izdvaja milijardu eura za vještačku inteligenciju


Italijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je stvaranje investicionog fonda vrijednog milijardu eura za promovisanje projekata vještačke inteligencije i pozvala na uvođenje “etičkih pravila” za korišćenje ove tehnologije.

Kako je rekla, Italija već priprema svoje zakonodavstvo koje će dopuniti evropskim zakonom o vještačkoj inteligenciji.

Novi investicioni fond, koji će uključivati nova i postojeća sredstva, koristiće se kao početni kapital za privlačenje novih ulaganja, a cilj mu je stvoriti “italijanski način za razvoj vještačke inteligencije”, objasnila je Meloni, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Prema njenim riječima, Italija takođe priprema zakonodavstvo za regulisanje područja vještačke inteligencije, koje će biti dopunjeno evropskim aktom o vještačkoj inteligenciji, te će podsticati razvoj domaćih kompanija u tom području.

Riječ je o tehnologiji koja može osloboditi sav svoj pozitivni potencijal samo ako se njen razvoj odvija u okvirima etičkih pravila koja u središte stavljaju pojedinca, njegova prava i potrebe, rekla je.

Italija će u četvrtak i petak biti domaćin sastanka ministara tehnologije G7. Centralna tema sesije biće vještačka inteligencija.

Na sastanku Rim želi stvoriti set alata za etički i na čovjeka usmjeren razvoj i korišćenje sastava vještačke inteligencije u javnom sektoru.