Tema u fokusu

ĆELO GRADNJA gradi stambeno-poslovno naselje u Doglodima


Prepoznatljiv i vodeći brend koji se bavi završnim radovima u građevinarstvu, ĆELO GRADNJA p.o. Sarajevo realizovao je brojne projekte na izgradnji hotela, obrazovnih i medicinskih institucija, kao i stambeno-poslovnih centara u BiH.

Ova relativno mlada kompanija prije tri godine uspješno je nastavila tradiciju obrta O.R. FATEKS, osnovanog 2002., koji se bavio postavljanjem podnih i zidnih obloga u vidu mašinskog estricha, ferobetona, betona i mašinskog maltera, kao i fasaderskim i ostalim završnim građevinskim radovima.

Prema riječima Hariza Ćelo, direktora kompanije ĆELO GRADNJA p.o. Sarajevo, danas su proširili svoju djelatnost i na prodaju gotovih stanova kroz svoj brend ĆELO STAN.

Koje  najznačajnije projekte ili investicije planirate realizovati u 2024. godini?

„Osim već dogovorenih projekata u 2024. godini na kojima ćemo učestvovati sa našim uslugama, najznačajniji projekat za nas je useljenje kupaca u našu vlastitu novoizgrađenu zgradu u ulici Uglješe Uzelca br. 149 u Doglodima na Općini Ilidža.

Naša kompanija je bila  investitor na izgradnji ovog stambeno-poslovnog objekta sa 13 stanova, čija je veličina od 30 do 70 m2,  a cijene sa PDV-om se kreću od 2.500 do 2.700 KM/m2.

Mi smo uradili gotovo 70 do 80 posto posla na ovom stambeno-poslovnom objektu, a uskoro će uslijediti i tehnički prijem ove zgrade.

Naravno, nećemo stati na ovome, jer u narednih desetak godina planiramo izgraditi kompletno stambeno-poslovno naselje sa još pet ovakvih zgrada u Doglodima, u okviru kojeg će biti zastupljeni razni poslovni sadržaji.“

Na koje realizovane projekte ste kao kompanija najviše ponosni?

„Izuzetno smo ponosni na projekte, u čijoj relizaciji smo sudjelovali tokom svih ovih godina, kao što su završni radovi na projektima: hotel Europa, hotel Holiday, hotel Han Bjelašnica, SSST University, hotel Novotel (Bristol), stambeno-poslovni objekat „Čobanija“, hotel Zagreb, centar FIS Sarajevo, te izgradnji brojnih apartmana na Bjelašnici i Jahorini.

Najznačajniji  projekat koji smo realizovali u 2023. godini su završni radovi na izgradnji ASA Bolnice Sarajevo. Specifičnost ovog projekta je da smo, osim naših standardnih radova,  morali pripremati i posebne recepture materijala koji su tom prilikom ugrađivani.“

Kako biste ukratko predstavili firmu?

„Dugogodišnjom porodičnom tradicijom u privatnom preduzetništvu 2002. godine nastao je obrt pod nazivom O.R. FATEKS, koji se bavio postavljanjem podnih i zidnih obloga u vidu mašinskog estricha, ferobetona, betona i mašinskog maltera, ali i fasaderskim i ostalim završnim građevisnkim radovima. Konstatnim razvojem kapaciteta, ulaganjem u mehanizaciju, poslovnim rezultatima i kvalitetom izrade radova i profesionalnošću naših zaposlenih, u narednih 20 godina bh. tržište nas je prepoznalo kao vodeći brend u ovoj oblasti.

Sve je vodilo ka tome da 2021. godine otvorimo opću zadrugu ĆELO GRADNJA p.o. Sarajevo, koja se nastavila baviti svim registrovanim djelatnostima, samo u većem  kapacitetu i kvalitetu, te je proširila svoje poslovanje.

Naime, došli smo na ideju da napravimo brend ĆELO STAN i sada u ponudi imamo stanove na veoma atraktivnoj lokaciji u gradu.“

Zašto klijenti trebaju odabrati baš Vašu kompaniju za saradnju?

„Radimo sa velikim brojem klijenata sa područja čitave Bosne i Hercegovine sa kojima poslujemo dugi niz godina. Oni su naša referenca za kvalitetno poslovanje svih ovih godina. Imamo 15 stalno zaposlenih, od kojih je većina sa nama od samog osnivanja pa sve do danas i mislimo da je to dovoljan dobar dokaz koliko je čvrsta veza između kompanije i radnika. Tokom sezonskih dana u godini angažujemo i veći broj kooperanata, koji nam pomažu da svi radovi budu završeni prema dinamici i željama investitora.“

Koji faktori su doprinijeli uspjehu i rastu poslovanja?

„Osnivanjem kompanije ĆELO GRADNJA p.o. Sarajevo imali smo za cilj proširenje naših usluga, ali i izlazak na inotržište. Faktori koji su doprinijeli brzom rastu naše kompanije su prije svega kvalitet urađenih usluga, zatim naše veliko iskustvo u građevinskom sektoru,   konstantne edukacije radnika, a naročito ulaganje u mehanizaciju. Također, ništa manje nije važan ni naš prijateljski odnos sa zaposlenicima, koji su definitivno ključni faktori našeg poslovnog uspjeha na tržištu.“

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja za 2024. godinu?

„Poslovni planovi su doneseni na skupštini firme početkom godine, te su dogovorene smjernice za svaki kvartal ove godine, kao i za cijelu godinu. Cilj nam je da  2024. bude najuspješnija godina našeg poslovanja i da nastavimo sa nizanjem poslovnih uspjeha koji će nas zadržati na vodećoj poziciji i u budućnosti.

Planiramo da nastavimo širenje poslovanja, te ponudimo nova zapošljavanja i  usavršavanja za deficitarne pozicije. Cilj nam je do kraja 2024. godine da uduplamo broj zaposlenih.

Naša vizija je da širimo poslovanje i u drugim djelatnostima, ulažemo u mehanizaciju, zapošljavamo mlade, te kroz brend ĆELO STAN, izgradimo stambeno-poslovno naselje.“