Novosti

Ministrica Pozder u Goraždu: Pokretanje aktivnosti na gradnji nove deponije Trešnjica


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je danas u Goraždu, gdje se sastala sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Bojanom Krunićem. 

Iz Federalnog ministarstva navode da je razgovarano o početku aktivnosti na gradnji i reorganizaciji nove deponije Trešnjica koja je u pripremi, te zatvaranju deponije Šišeta. Iskazana je spremnost svih strana i dogovorene su konkretne aktivnosti u vezi sa konačnim početkom radova na deponiji.

– Dogovoren je operativni i dinamički plan za naredni period. Uz sredstva koja će osigurati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te ona koja su u budžetima izdvojili BPK i Grad Goražde. Dogovoren je i zajednički nastup prema domaćim i međunarodnim partnerima na obezbjeđenju dodatnih sredstava. Uvijek je ohrabrujuće da vidimo posvećenost lokalne zajednice i odlučnost da se ovom strateškom projektu pruži zaslužena pažnja – kazala je ministrica Pozdre.  

Dodala je da će zaštita okoliša i upravljanje otpadom po evropskim standardima biti od velikog značaja za ljude u Goraždu i Bosansko-podrinjskom kantonu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.