IT i Tehnologija

Njemačkih AI patenata je više, ali američki prednjače


Njemačka industrija i nauka su pojačale istraživanje i razvoj vještačke inteligencije (AI), ali još prilično zaostaju za SAD, pokazuje broj patenata u toj oblasti.

Broj prijavljenih patenata u vezi sa AI u njemačkom (DPMA) i evropskom zavodu za patente je prošle godine bio za 40 posto veći nego 2019, saopštio je DPMA.

U njemačkom i evropskom zavodu dominiraju preduzeća i istraživačke institucije iz SAD koje su prijavile skoro trećinu novih tehnoloških patenata zasnovanih na AI.

Slijedi Njemačka sa udelom od 17,1 odsto pa Japan sa 12,4. Na četvrtom i petom mjestu su Kina i Južna Koreja sa 10,1 odnosno 4,7 posto.

Istovremeno, najbrže se razvija kineska tehnologija i prošle godine je bilo 15 posto više kineskih patenata nego 2022. Njemačke kompanije i istraživačke ustanove prijavile su za 5,2 posto više.

Snažna i široka dinamika inovacija pokazuje da će AI ubuduće igrati veliku ulogu u mnogim oblastima života“, rekla je predsednica DPMA Eva Ševior.

Pošto kompanije prvenstveno registruju patente za nove pronalaske u svojim matičnim zemljama, domaće firme su obično na prvom mjestu u njemačkoj patentnoj statistici.

Međutim, drugačije je sa tehnologijom povezanom s vještačkom inteligencijom. Boš jeste doduše na prvom mjestu, ali odmah iza njemačke kompanije su kineski koncern Huavej, američki Gugl i Majkrosoft, pa Samsung iz Južne Koreje.