Novosti

EU dozvoljava bescarinski pristup ukrajinskom uvozu


Evropska unija (EU) postigla je privremeni sporazum o omogućavanju ukrajinskim poljoprivrednim proizvođačima bescarinski pristup tržištima do juna 2025. godine, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta 20. marta.

Odluka je u skladu s prijedlogom Evropske komisije iz januara, da se do tada suspenduju carine i kvote na ukrajinske poljoprivredne proizvode, uz “kočnicu u nuždi” za perad, jaja i šećer, a što znači da će carine biti uvedene ako uvoz premaši prosječne nivoe iz 2022. i 2023.

Međutim, nakon višemjesečnih protesta poljoprivrednika zbog ekoloških pravila EU i jeftinog uvoza, zakonodavci EU krenuli su s proširenjem liste za hitne slučajeve kako bi pokrili proizvodnju drugih poljoprivrednih uvoza i dodali 2021. kao referentnu godinu. To je bilo predviđeno prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, kada je ukrajinski izvoz u EU bio ograničen carinama i kvotama.

Evropski zakonodavci u srijedu su proširili tu listu na zob, kukuruz, prekrupu i med, piše Reuters.

Parlament je također saopštio da je ispunio obaveze Komisije da poduzme mjere ukoliko uvoz ukrajinske pšenice poraste.

Referentni period za aktiviranje kočenja u nuždi bit će 2022. i 2023. godina, što ukazuje da će carine biti ponovo uvedene ako uvoz ovih proizvoda premaši prosječne količine za ove dvije godine, navodi se u saopštenju.

Pregovarači Evropskog parlamenta također su osigurali da će Komisija djelovati u roku od 14 umjesto 21 dan, ako se dostignu nivoi pokretača za automatske zaštitne mjere.

Ukrajina je rekla da poljoprivredni izvoz ne šteti tržištima EU, posebno sada kada 95 posto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza ide preko Crnog mora, te da je odluka EU prihvatljiva.

Ovaj privremeni sporazum moraju odobriti Evropski parlament i vlade EU, a odluka o njemu vjerovatno će biti donesena u aprilu.