Novosti

Gotovo 40% njemačkih firmi izražava zabrinutost zbog nedostatka radne snage


Ukupno 36,3 posto anketiranih njemačkih kompanija se žali na nedostatak kvalifikovanih radnika, kako se navodi u danas objavljenom izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Rezultat je nešto povoljniji u odnosu na oktobar 2023. godine, kada je probleme sa manjkom kvalifikovane radne snage prijavilo 38,7 posto nemačkih firmi.

Prije godinu dana, slične poteškoće prijavilo je 43,6 posto kompanija u Nemačkoj.

“Slabljenje njemačke ekonomije kratkoročno smanjuje potražnju za kvalifikovanim radnicima, ali ovaj problem neće nestati”, komentarisao je ekspert IFO Klaus Volrabe.

On smatra da će manjak radnika ponovo postati goruće pitanje kada privreda Njemačke ojača, kao i da će demografske promjene “dodatno pogoršati problem u narednim godinama”.

Veliki procenat nemačkih firmi koje pružaju pravne i računovodstvene usluge, čak 69,2 posto, traži kvalifikovane radnike, kao i 50 posto svih kompanija u hotelijerstvu i logistici.

U proizvodnji se manjak kvalifikovanih radnika smanjuje zbog nedostatka porudžbina, a probleme sa nedostatkom radne snage trenutno ima 28,2 posto firmi. Među proizvođačima, najteže je pogođena prehrambena industrija, gdje nove ljude traži 40,3 posto firmi.

U trgovini i građevinarstvu, probleme sa manjkom radnika prijavilo je nešto više od 25 posto kompanija.