Novosti

IDDEEA pozdravlja odluku Vijeća ministara o programu Digitalna Europa: “Važan korak za digitalnu transformaciju BiH”


Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) s radošću pozdravlja jučerašnju odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o utvrđivanju Prijedloga osnova za zaključivanje sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, a vezano za sudjelovanju u programu Unije – Digitalna Europa (2021. – 2027.).

Ova odluka predstavlja izuzetno važan korak u digitalnoj transformaciji društva i ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine. Za Agenciju IDDEEA, ovo je jedna od najznačajnijih odluka s obzirom na našu ulogu u osiguravanju integriteta i sigurnosti digitalnih identiteta i podataka.

Pridruživanje programu Digitalna Europa, omogućit će Bosni i Hercegovini pristup strateškim sredstvima koja su važna za suočavanje s globalnim digitalnim izazovima. Fokusirajući se na područja poput superračunarstva, umjetne inteligencije, naprednih digitalnih vještina i šire primjene digitalnih tehnologija, ovaj program će ubrzati privredni oporavak i oblikovati digitalnu transformaciju našeg društva i ekonomije.

Ukupna sredstva za ovaj program planirana budžetom Evropske Unije iznose 7.5 milijardi eura, a mogu aplicirati firme i institucije iz zemalja članica, ali i druge zemlje koje mogu postati pridružene članice.

Ovaj program neće djelovati izolirano, već će se nadopunjavati s finansijskim sredstvima iz drugih programa EU-a, poput programa Horizon Europa za istraživanje i inovacije, Instrumenta za povezivanje Europe za digitalnu infrastrukturu, Mehanizma za oporavak i otpornost te strukturnih fondova.

Agencija IDDEEA BiH vjeruje da će ova inicijativa imati pozitivan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, podržavajući njenu digitalnu transformaciju i jačajući konkurentnost na međunarodnom tržištu. Radujemo se saradnji s EU-om u ovom važnom poduhvatu i vjerujemo u ostvarenje zajedničkih ciljeva u digitalnom razvoju.