Tema u fokusu

Samra Fehrić-Sarajlić: Disk iz Živinica pokrenuo najsavremeniju liniju proizvodnje termoizolacionih panela u regionu


Lider u oblasti proizvodnje limenih krovova i fasada u BiH kompanija Disk d.o.o. Živinice, pokrenula je najsavremeniju fabriku za proizvodnju termoizolacionih (sendvič) panela, jedinstvenu u regionu.

Značaj ove višemilionske investicije za grad Živinice, Tuzlanski kanton, kao i za cijelu BiH, najbolje se ogleda u tome što će omogućiti napredak privrede na svim nivoima, otvaranje novih radnih mjesta i dostizanje evropskih standarda u poslovanju.

Prema riječima Samre Fehrić-Sarajlić, magistrice ekonomije i PR menadžerice kompanije Disk d.o.o. Živinice, cilj je da termoizolacione panele plasiraju na domaćem, ali i inotržištu.

“Izuzetno smo sretni da možemo obavjestiti naše kupce i sve građane BiH da je nova najsavremenija fabrika za proizvodnju termoizolacionih panela spremna za rad, i da su prvi paneli ugledali svjetlo dana. Za sada sve ide po planu i zadovoljni smo organizacijom.

Kao i dosad, vodimo se strategijom da samo sa proizvodima vrhunskog kvaliteta možemo biti sigurni na tržištu i ispuniti očekivanja naših kupaca”, ističe Fehrić-Sarajlić.

Možete li reći najznačajnije pojedinosti o novoj fabrici i koje su njene specifičnosti?

“Linijaza proizvodnju termoizolacionih panela je visokosofisticirana i evropskog standarda. Jednostavna je i praktična za upravljanje, pa samim tim omogućava jednostavan i lagan rad. Kupljena je cjelokupna linija za proizvodnju termoizolacionih panela, uključujući i proizvodnju sekcionih vrata, po čemu ćemo se izdvajati na tržištu, jer smo jedini u regionu sa kompletnom linijom. U ponudi imamo razne profile i razne boje krovnih, zidnih panela kao i sekcionih vrata.”

U kolikoj mjeri će nova fabrika doprinijeti još savremenijem poslovanju kompanije Disk, kakvi će biti uslovi rada i planirate li nova zapošljavanja?

“Sa zadovoljstvom možemo reći da je ova fabrika veliko osvježenje što se tiče bh privrede, da je visoko sofisticirana u pogledu proizvodnje i rada. Mašine su automatizovane, autonomne i jednostavne za upravljanje. Za proizvodnju koristimo repromaterijal kojeg prate standardi i certifikati, čime želimo zasnovati našu proizvodnju na kreiranju proizvoda vrhunskog kvaliteta i da po tome budemo prepoznatljivi.

Sretni smo što smo ovom investicijom stvorili priliku za nova zapošljavanja radnika različitih profila.”

Kompanija Disk rangirana je i među TOP 100 najvećih bh. izvoznika. Da li je bilo teško ostvariti taj poslovni uspjeh?

“Za svaki uspjeh, generalno, potrebno je uložiti veliki trud i zalaganje kako bi se ostvarili zadani ciljevi. Kontinuiran rast i razvoj doprinijeli su da smo među vodećim izvoznicima iz BiH, čime smo mi zaista ponosni. Menadžment firme konstantno prati trendove i dešavanja, suočava se sa izazovima i odgovara sa adekvatnim postupcima. Kako se firma razvijala, tako se javljao niz aktivnosti i odgovornosti. Tu prvenstveno mislim na odgovornost prema radnicima, kako bi im stvorili bolje uslove rada i zadovoljavajuće plate, zatim, odgovornost prema našim kupcima kako bi im obezbjedili proizvode vrhunskog kvaliteta, te društvena odgovornost i učestvovanje u raznim projektima.”

Prepoznatljivi ste po proizvodima vrhunskog kvaliteta. Kako to postižete?

“Od samog početka poslovanja vodili smo se strategijom „kvalitetan proizvod i zadovoljan kupac“, te smo na osnovu toga težili da gradimo imidž i budemo prepoznatljivi po proizvodima vrhunskog kvaliteta. Naši proizvodi su napravljeni od limova koji posjeduju ateste i certifikate, koji potvrđuju kvalitet i tehničke karakteristike repromaterijala. Na ovaj način želimo da trajemo i da budemo prepoznatljivi. Stalo nam je do zadovoljnog kupca, do pozitivnog mišljenja i izgradnje dobrih uslova za naše radnike.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi u 2024. godini?

“Početak 2024. godine smo vezali za proizvodnju termoizolacionih panela. Krenuli smo sa plasiranjem našeg proizvoda na domaćem tržištu a cilj nam je da u ovoj godini naše proizvode distribuiramo i na inotržište. Mnogo smo ponosni na dobroj realizaciji višemilionske investicije koja je od velikog značaja za Živinice, Tuzlanski kanton, pa i Bosnu i Hercegovinu jer ovi proizvodi evropskog karaktera biće izvozno orjentisani. Zadovoljstvo nam je što smo doprinijeli razvoju naše privrede, što smo stvorili bolje uslove rada i sretni smo ako smo uspjeli zadržati mlade ljude da ne napuštaju Bosnu i Hercegovinu.”