IT i Tehnologija

Kina zabranjuje Intel i AMD čipove u vladinim kompjuterima


Kina je osmislila nove smjernice za postepeno ukidanje američkih mikroprocesora koje proizvode Intel i AMD iz vladinih kompjutera.

Smjernice za nabavku takođe predviđaju da operativni sistem Windows bude zamijenjen domaćim sofverom.

Vladinim agencijama iznad opštinskog nivoa sugerisano je da uključe kriterijume koji zahtjevaju „sigurne i pouzdane“ procesore i operativne sisteme prilikom kupovine, prenosi Seebiz, pozivajući se na Financial Times.

Prema navodima agencije Reuters, kinesko Ministarstvo industrije izdalo je u decembru listu procesora, operativnih sistema i centralizovane baze podataka koji se smatraju „sigurnim i pouzdanim“, čiji su proizvođači kineske kompanije.

SAD imaju cilj da podstaknu domaću proizvodnju čipova i da smanje zavisnost od Kine i Tajvana prema zakonu o nauci iz 2022. godine. Zakon je osmišljen za jačanje američke industrije poluprovodnika i predviđa finansijsku pomoć za domaću proizvodnju uz subvencije za proizvodnju naprednih čipova.

SAD upravo razmatraju stavljanje na crnu listu niza kineskih proizvođača čipova povezanih sa kompanijom Huawei. Kompanije koje bi mogle da se nađu na crnoj listi SAD uključuju Qingdao Si’En, SwaySure i Shenzhen Pensun Technology Co. i PST, kao i vodeći kineski proizvođač memorisjkih čipova ChangXin Memory Technologies Inc.