BiH

U RS-u nedostaje radne snage


U bh. entitetu Republika Srpska (RS) nedostaje radne snage, posebno u sektorima građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, zbog čega je 1.400 radnih dozvola za radnike iz inostranstva.

Od toga je 1.000 radnih dozvola obnovljeno, dok je izdato 400 novih.

Kako je direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao do manja radnika je došlo zbog pada nataliteta, ali i odliva radne snage u zemlje Evropske unije.

“Čini mi se da sve mjere koje smo preduzimali u proteklih desetak godina nisu dale neki dobar rezultat da bismo se suočili sa problemom nedostatka radne snage. I sa naše strane ima problem, struktura naše ekonomije nije na adekvatnom nivou”, rekao je Aćić.

Dodao je da će prema trenutnim projekcijama samo u ovom bh. entitetu u naredne četiri godine trebati između 20.000 i 30.000 radnika iz inostranstva.

Rukovodilac banjalučke Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Mladen Vrećo potvrdio je da tržištu u ovom bh. entitetu nedostaje kvalitetna radna snaga i da je Zavod izdao 1.400 radnih dozvola za radnike iz Turske, Indije, Nepala, Bangladeša i Srbije.

On je kazao da je se uvoz radnika mora smanjiti i zaštititi domaća radna snaga.