Novosti

Fabrika slatkiša Zvečevo dobila novog vlasnika 


Fabrika slatkiša Zvečevo poznata po čokoladama “Braco” i “Seka”, dobila je novog vlasnika – kompaniju Flexway Adriatik, objavljeno je na hrvatskoj berzi.

Kako se navodi, većinski vlasnik kompanije Zvečevo, Zdravko Alvir iz Zagreba, prodao je više od 75 odsto svog udjela kompaniji Flexway Adriatik, koja je ćerka firma zagrebačke kompanije Flexway DMCC, čija je djelatnost trgovina slatkišima i čokoladom, a čije je sedište u Dubajiu.

Drugi po veličini dioničar Zvečeva je Nenad Bakić s udjelom od 2,25 posto.

Kako se prenosi, vlasnik kompanije Flexway Denis Štengelov, je ruski milijarder koji ima većinski vlasnički udeo u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija KDV-u, koja se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i slatkiša.

U njegovom vlasništvu je i maloprodajni lanac Jarče, koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu sa više od hiljadu supermarketa. Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a zbog Ukrajine je na popisu sankcionisanih osoba.

Na Forbsovoj listi milijardera Denis Štenglov se nalazi na 2.133 mjestu i 94. je Rus po bogastvu koje se procjenjuje na 1,3 milijarde dolara. U javno dostupnim informacijama nigde se ne navodi po kojoj je ceni Flexway Adriatik kupio akcije. Prema navodima, posljednja berzanska cijena akcije Zvečeva u februaru iznosila je 8,1 eura.

Kako navodi hrvatski Lider, Zvečevo je prošlu godinu zaključilo s prihodima od 14,5 miliona evra, 37 odsto više nego godinu ranije. Osjetno je smanjen i gubitak, sa 842.000 evra u 2022. na 174.000 eura u prošloj godini.

Uprkos ovim rezultatuima ističe se da su u Zvečevu problemi trajali godinama a da su eskalirali 2017. godine, kada je tadašnja uprava zatražila otvaranje predstečajnog postupka, a Trgovački sud u Osijeku utvrdio da su povjerioci Prehrambene industrije Zvečevo prijavili ukupno 230,58 miliona kuna potraživanja, od čega je osporeno 4,5 miliona.

Zvečevo je 2022. godine imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu od 10,6 miliona evra i gubitak nešto veći od 800.000 eura. Ranije je kompanija prodavala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U septembru 2021. taj dio poslovanja preuzima JAP 1921, ćerka firma poznatog distributera Alca iz Zagreba.

Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne jedinice jakih alkoholnih pića, prava intelektualne svojine i zaposlene. Sredstva dobijena prodajom trebalo je da budu iskorišćena za završetak finansijskog restrukturisanja Zvečeva.