Novosti

Bitcoin se spustio na 66.000 dolara


Bitcoin (BTC) je zadržao gubitke tokom azijskog trgovanja u utorak, trgujući na oko 66.000 dolara, dok su trgovci analizirali ponovno rastuće prinose na državne obveznice i mogućnost da bi Fed mogao odgoditi smanjenje stopa do kraja ove godine.

U vrijeme pisanja, ether (ETH) je bio iznad 3.300 USD, dok je CoinDesk 20 (CD20) pao za 0,6 odsto na 2.532.

Prinos na 10-godišnje trezorske zapise dosegao je najviši nivo u preotekle dvije sedmice od 4,40 odsto preko noći zbog stalne inflacije i neočekivano jake proizvodne aktivnosti. Porast takozvane nerizične stope obično potiče odljev novca iz rizične imovine i ulaganja bez prinosa poput zlata. Žuti metal, međutim, ostao je otporan usred slabog tona bitcoina i Wall Streetovog tehnološki bogatog indeksa, Nasdaqa.

“Bitcoin se vratio na 65.000 dolara, što se uglavnom pripisuje nedavnim makro izgledima za kamatne stope i rastućim prinosima na trezorske obveznice”, rekao je za CoinDesk Semir Gabeljić, direktor formiranja kapitala u Pythagoras Investments, u intervjuu e-poštom. “Okruženja s višim kamatnim stopama obično smanjuju sklonost ulagača riziku.”

Podaci Coinglassa pokazuju da je više od 245 miliona dolara u dugim pozicijama likvidirano u posljednja 24 sata, pri čemu je 60 miliona dolara u BTC pozicijama dobilo rekt.

“Vječne stope finansiranja budućih ugovora za većinu kripto imovine vratile su se na 1bps, a otvorene kamate na globalne terminske ugovore smanjile su se za 10 posto preko noći, što ukazuje na to da su neke duge pozicije s polugom zatvorene”, dodao je Jun-Young Heo, trgovac derivatima u Prestu iz Singapura.