IT i Tehnologija

Moguće da će Apple dopusti korisnicima iPhonea da uklone aplikaciju Photos


Zakon pod nazivom Digital Markets Act, koji je donesen u Evropskoj uniji, postaje prava noćna mora za Apple, a kompanija iz Cupertina bi mogla biti primorana na još jedan ustupak u nizu.

Dosad je bilo mnogo priče o funkcionisanju prodavnica aplikacija treće strane, no stvari idu dalje od toga. Apple treba ponuditi opciju odabira browsera, nešto slično što je morao učiniti Microsoft s Windowsom još prije deset godina, ali ni tu nije kraj.

Sada su se pojavile informacije da Apple ne samo da mora ponuditi korisnicima mogućnost da izaberu koju aplikacije žele instalirati i koristiti, nego im treba omogućiti da deinstaliraju, odnosno izbrišu one koje ne žele imati na svojim uređajima.

Margrethe Vestager, koja je na čelu inicijative Europe Fit for the Digital Age pri Evropskoj komisiji, istakla je aplikaciju Photos, no postoji još aplikacija koje su trenutno duboko integrisane u iOS, možda i preduboko. Aplikacija Photos služi kao galerija, no koristi se i za odabir fotografija i klipova koje korisnik želi podijeliti.

Kao što je poznato, iOS dopušta dijeljenje cijele galerije i samo pojedinačnih fotografija i klipova putem pomenute aplikacije, a to uključuje fajlove pohranjene lokalno i one koji su uploadovani na iCloud. Omogućavanje da aplikacije trećih strana zamijene aplikaciju Photos moglo bi biti prilično velik izazov.

S druge strane, DMA zakon nalaže Appleu da pruži potpuni pristup iOS API-jima i funkcijama, doslovno svemu uključujući mobilno plaćanje, instaliranje aplikacija i svemu onome čemu aplikacija Photos ima pristup.

U toj situaciji se našao i Microsoft dosta ranije. Internet Explorer je bio ključna komponenta Windowsa tako da ga korisnici nisu mogli deinstalirati. Ministarstvo pravde se pozabavilo time te je nakon tužbe Microsoft postigao nagodbu i učinio Windows otvorenijim za softver trećih strana. Kasnije je stigla i opcija odabira browsera, što je također rezultat pritiska Evropske unije.