Novosti

EU pokrenula istrage protiv dvije kineske kompanije za solarnu energiju


Evropska komisija pokrenula je dvije istrage protiv kineskih proizvođača solarnih panela zbog sumnje da koriste „iskrivljene“ državne subvencije i stiču „nefer prednost“.

Istraga se odnosi  na projekat u Rumuniji za dizajniranje, izgradnju i upravljanje solarnim parkom od 110 megavata (MW), djelimično finansiran sredstvima EU.

EK brine da su dvije kineske kompanije koje su podnijele ponude za učešće u izgradnji podržane prekomjernim subvencijama kako bi pobijedile konkurente i dobile višemilionske javne ugovore, prenosi Euronews.

Prva firma je LONGi Solar Technologie GmbH, novoosnovana podružnica LONGi Green Energy Technology, vodećeg snabdijevača solarnih modula sa sedištem u Sijanu. Druga je konzorcijum pod kontrolom Shanghai Electric Group, državne kompanije koja pruža usluge u oblasti proizvodnje zelene energije.

EK opisuje Shanghai Electric Group kao krajnje „podređenu“ Kineskoj Centralnoj Narodnoj Vladi. Iznos subvencija koje se istražuju nije otkriven. Izvršno telo EU ima 110 radnih dana da donese konačnu odluku, koja može zabraniti sklapanje ugovora.

Zakon koji omogućava Briselu da djeluje, Uredba o stranim subvencijama, odnosi se na kompanije koje dobijaju najmanje četiri miliona evra subvencija od vlade izvan EU i učestvuju u javnim tenderima vrijednim više od 250 miliona evra.

Cilj zakona je garantovanje fer konkurencije u EU, suzbijanje kršenja tržišnih pravila i spriječavanje inostranih vlada da preuzimaju evropske brendove.

Prošlog mjeseca, CRRC Qingdao Sifang Locomotive, kineska državna kompanija, povukla se sa tendera za kupovinu 20 električnih vozova u Bugarskoj nakon što je bila predmet istrage prema ovoj uredbi.