Novosti

Zlato premašilo nivo od 2.300 dolara


Geopolitički i strukturni faktori postavili su zlato u poziciju da dosegne 2.600 dolara za uncu u roku od godinu dana, prema jednom tržišnom veteranu.

Plemeniti metal je ove godine dosegnuo uzastopne rekordne vrijednosti, uključujući još jedan u četvrtak kada je promptno zlato probilo iznad 2.300 dolara prije nego što je blago pojeftinilo. Rano u petak trgovalo se oko 2.278 dolara po unci.

Razlozi koji stoje iza njegova uspona – i koliko više može ići u bliskom ili srednjoročnom razdoblju – vruće su teme među ulagačima, posebno budući da su dobici na berzi i dalje snažni.

Juerg Kiener, glavni investicijski direktor u Swiss Asia Capitalu, rekao je u srijedu da njegova analiza krivulje naprijed za zlato “izgleda fantastično”.

„Ako pogledate svoju krivulju unaprijed za godinu dana, to je oko 26 [2600 dolara]. Mislim da bismo mogli biti jako brzi dok uzimamo 23 [$2,300], ima dosta zadržane potražnje“, rekao je.

Dodao je da kolaps zaliha na tržištu zlata dovodi u opasnost “mnoge izvedene strukture”.

„To vjerovatno dovodi u opasnost mnoge strukture koje su na tržištu igrajući zlato, jer [trgovci]možda neće moći pokriti [svoje kratke pozicije]. A ako kažem da je 26 za mene samo krivulja prema naprijed, u slučaju da dobijemo kratak stisak, brojke će ići puno više“, naveo je.

Kratki stisak je kada cijena imovine naglo poraste, a oni s kratkim pozicijama — koji su se kladili na pad cijene — prisiljeni su kupiti imovinu kako bi spriječili nove gubitke, obično dodatno podižući cijenu.

Kiener je takođe naveo geopolitiku, prelazak na “multipolarni svijet” i promjenu međunarodne trgovinske strukture kao razloge za njegov nagonski raspoloženje u pogledu cijene zlata. Drugi je bio da vlade “štampaju novac kao da sutra ne postoji”, dodao je.

Na zlato se obično gleda kao na takozvano sigurno utočište, a takođe i kao potencijalnu zaštitu od inflacije.

Geopolitiku je nekoliko analitičara navelo kao temelj srednjoročnog rasta za zlato, usred ratova u Gazi i Ukrajini, nadolazećih izbora u SAD-u i mogućnosti recesije u velikim ekonomijama.

Drugi često citirani faktor je vjerovatnost smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD-a, od kojih se tri očekuju ove godine. Niži troškovi posudbe obično povećavaju privlačnost zlata jer se ulagači odmiču od imovine s fiksnim prihodom poput obveznica.

„Imamo ogroman tok plemenitih metala koji napuštaju Zapad“, rekao je, dodajući da je došlo do “stvarnog pomaka” prema rastućoj potražnji za dragocjenim metalima u Aziji i šire u zemljama BRICS-a.