BIZcomment

Biznis barometar: Pad i rast


Cijena nafte na svjetskom tržištu narasla je na 89,9 dolara po barelu i ima tendenciju rasta. Analiza ugovorene kupovine za naredne mjesece pokazuje da će tokom juna premašiti cifru od 90 dolara. Istovremeno statistika pokazuje da je u Evropi opala prodaja novih automobila i da je manja za milion komada ili 5,2 posto. Istovremeno evropske luke su pune automobila dopremljenih iz Kine ali još neprodatih pa špediteri bjesomučno traže nove prostore za lagerovanje vozila koja su na putu za Evropu.

Letimičan pogled na još neke zanimljive statističke podatke ukazuje na rast depozita u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine: u februaru su povećani na 31,38 milijardi konvertibilnih maraka ili za 0,4 posto. Broj nezaposlenih u Federaciji je manji za 0,60 procenata, pa je na listi onih koji (ne)traže posao sada 338.528 osoba. Mogao bi biti još manji jer je na skoro svakom marketu velikih trgovačkih lanaca istaknuta  ponuda za prijem u radni odnos a prava glad za poslugom vlada i u ugostiteljsko-hotelskoj djelatnosti. Provjereno je: odziv na oglase je jako loš! Možda i zbog toga što su oni koji rade u trgovini krajnje nezadovoljni prije svega platom a onda i uslovima rada pa za 1. maj – Međunarodni praznik rada već najavljuju veliki štrajk. Biće pred Parlamentom BiH što je sa praktičnog i logičnog stanovišta potpuno pogrešna lokacija jer oni nisu uposlenici države već privatnih lica. Zbog toga bi pametnije bilo da protestuju pred direkcijom kompanije ili još bolje pod prozorom kuće u kojoj gazda stanuje i spava, a mogu i pred vikendicom u kojoj će se za praznik razbaškariti!? Zna se od prilike šta će nezadovoljni radnici i njihovi sindikalci govoriti na prvomajskom protestu. No bilo bi važno čuti šta će reći gazda kad mu nezadovoljni dođu pred kuću reći ženi, porodici a posebno djeci i hoće li se pred njima zacrveniti od stida?

Trgovački sektor nastavlja trend rasta pa tako u sedam dana svjedočimo o otvaranju velikih centara Binga na Ilidži i Vakufskog u Sanskom Mostu. Ako se taj trend nastavi, a hoće, strane radnike nećemo uvoziti samo da bi radili na gradilištima i u industrijskim pogonima već i da uslužuju kupce u trgovinama.

Krajnje je vrijeme da se evidencije u zavodima za zapošljavanje temeljito pretresu i najstručnije pohrane i analiziraju uz korištenje savremene informatičke opreme i softvera. Da se konačno i pouzdano zna ko sjedi kući, (ne)traži posao, ilegalno radi a legalno boluje. Uz to ovoj državi veoma bi se isplatilo da inspekciju rada ojača i podigne na nivo koji će izazivati respekt i povećati dozu straha kod onih što rade ispod žita. Imaće od toga socijalnu, društvenu i ekonomsku korist.