IT i Tehnologija

Microsoft dodaje ovu opciju verifikacije za naloge


Microsoft proslavlja World Password Day (Svjetski dan lozinki) time što želi da ih se otarasi. Kompanija konačno nudi passkey podršku Microsoft korisničke naloge.

Nakon što ga korisnik podesi, passkey (pristupni ključ) mu omogućava da se prijavi na svoj Microsoft nalog pomoću crta lica, otiska ili PIN-a. Funkcija, pored Windowsa, radi i na Apple i Google mobilnim i desktop platformama.

Pristupni ključevi predstavljaju lakši i bezbijedniji način pristupa korisničkom nalogu. Za to koriste takozvani par kriptografskih ključeva kako bi se osiguralo da ga samo određeni korisnik dobije.

Jedna polovina para se skladišti na korisnikovom lokalnom uređaju, dok druga polovina ostaje na aplikaciji ili sajtu. Zahtjev za oba ključa funkcioniše kao odbrana od curenja lozinki ili phishing napada.

Microsoftova podrška za pristupne ključeve je sada dostupna za kompanijine desktop aplikacije i sajtove, uključujući i Microsoft 365 (Office) i Copilot AI.

Pored kompanija Apple, Google i sada Microsofta, passkey verifikaciju su implementirali i Amazon, 1Password, Dashlane, Docusign, eBay, PayPal i WhatsApp (između ostalih)