Novosti

Ministrica Pozder otvorila Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2024“ u Lukavcu


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder otvorila je danas u Lukavcu 22. Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2024“. Radi se o etabliranoj manifestaciji koja godinama okuplja izlagače iz Bosne i Hercegovine, regije, Evrope i čitavog svijeta. Ove godine organizatori, Grad Lukavac i Lukavački sajam, ističu da su osim izlagača iz naše zemlje, prisutni i predstavnici iz Italije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

            Teme koje obilježavaju ovogodišnji sajam su održivi razvoj, gdje turizam zauzima važno mjesto, zatim inovacije i platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi, te svijest o važnosti zaštite okoliša. Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma navode da je posvećenost očuvanju ekologije važno, posebno za sredine poput Lukavca, gdje je dominantna industrija.

            – Drago mi je da sam u rodnom gradu i sajam je važan za Lukavac, ali i za čitavu ovu regiju, što vidimo po broju izlagača, zemalja iz kojih dolaze i brojnim gostima. Znamo da je ovo industrijska regija, da je ona utkana u DNK ovog naroda, ali vjerujem da možemo učiti od nekih evropskih gradova i regija koje su uspjele ostati industrijske, a opet ekološki osviještene i svoje potencijale koriste kao turističke destinacije. Taj put nije lak, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma upravo će ovih dana raspisati javne pozive za podršku projektima koji će unaprijediti naš turizam, ali i čuvati naš okoliš. Sigurno će i otvaranje pregovora s EU i usklađivanje normi u ovoj oblasti pomoći u čuvanju okoliša u industrijskim sredinama – rekla je ministrica Pozder prilikom otvaranja sajma.

            Ministrica Pozder sastala se i s predstavnicima Udruženja „Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac“ koji su upozorili na zagađenje zraka u ovom gradu i okolini, te aktivnostima koje bi trebale biti poduzete kako bi se smanjili polutanti u zraku, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.