Novosti

Amerika umjesto Kine postaje glavni trgovinske partner Njemačke


Nakon što je Kina godinama bila glavni trgovinski partner Njemačke, sada Sjedinjene Američke Države postaju glavni trgovinske partner najveće evropske ekonomije.

Trgovina između Njemačke i SAD-a je u prva tri kvartala ove godine iznosila 63 milijarde eura dok je trgovina između Njemačke i Kine u prva tri kvartala ove godine iznosila 60 milijardi eura, objavio je američki CNBC. Carsten Brzeski iz finansijske kompanije ING Research je napomenuo da je nekoliko uzroka ove promjene.

“Ova promjena je posljedica nekoliko faktora. Usljed snažnog rasta u SAD-u povećana je potražnja za njemačkim proizvodima. S druge strane, njemački izvoz u Kinu je smanjen zbog slabije potražnje u Kini i mogućnost ove države da proizvodi robu koju je ranije uvozila iz Njemačke”, ukazao je Brzeski.

Glavni ekonomista njemačke banke Berenberg Holger Schmieding je podsjetio da je američko tržište nekada bilo veće tržište za Njemačku nego kinesko tržište. Istakao je da kineska ekonomija jenjava, ali i to da su njemačke kompanije ipak suočene s rastućom konkurencijom subvencioniranih kineskih kompanija. Prema njegovim riječima, ključna razlika je i u tome što SAD postaju važnije kada je u pitanju uvoz u Njemačku.

Osim toga, porasle su tenzije između Evropske unije i Kine, tj. obje su pokrenule istragu o međusobnim trgovinskim praksama te su jedna drugoj zaprijetile uvođenjem carina na uvoz.

Prošlomjesečnim istraživanjem njemačkog ekonomskog instituta Ifo je utvrđeno da broj njemačkih kompanija koje ovise o Kini smanjen sa 46 posto, koliko je ovisnost iznosila u februaru 2022. godine, na 37 posto, koliko je iznosila u februaru ove godine, prenosi CNBC.