Novosti

Ministar Hrnjić s predstavnicima kompanije MS-Alem: Unaprijediti kooperantsku proizvodnju mesa u FBiH


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je sastanak s predstavnicima kompanije “MS-Alem” iz Bosanske Krupe na kojem je razgovarano o projektu unapređenja kooperantske proizvodnje mesa na području Unsko-sanskog kantona.

U saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da je na sastanku razmotren projekt koji ima za cilj poboljšanje proizvodnih procesa kroz uspostavu bolje saradnje između mesne kompanije i lokalnih kooperanata. Ministar je istakao ključnu ulogu kooperantske proizvodnje u očuvanju tradicije i unapređenju ekonomske održivosti poljoprivrednih zajednica.

– Kroz Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027, istakli smo da je potrebno posvetiti pažnju domaćoj proizvodnji hrane. Također, kazali smo da je potrebno razvijati mala poljoprivredna gazdinstva, a upravo ovakvi projekti mogu doprinijeti razvoju kooperantske proizvodnje posebno ako se uzme u obzir da se radi o kompaniji koja je dugo prisutna na tržištu i koja ima značajne mogućnosti prerade mesa i mesnih proizvoda u BiH i šire – rekao je ministar Hrnjić.

Tokom sastanka predstavnici kompanije MS-Alem Bećo Đerahović i Ilijaz Harčević, te Emir Mujić sa Odsjeka za animalnu proizvodnju i stočarstvo Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, istakli su da Unsko-sanski kanton ima dugu tradiciju u animalnoj proizvodnji, posebno u oblastima proizvodnje mesa i mlijeka.

– Na sastanku je istaknuto da se radi o kompaniji s višegodišnjom tradicijom u proizvodnji i preradi mesa sa 47 zaposlenih i blizu 200 stalnih kooperanata, te da kompanija MS-Alem predstavlja vodećeg otkupljivača tovnih grla i značajnog proizvođača, te distributera mesa na području Unsko-sanskog kantona. Predstavnici ove mesne kompanije predstavili su svoje planove za proširenje programa saradnje s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima kako bi se osigurala kontinuirana i kvalitetna nabavka sirovina za proizvodnju mesa, iskoristili raspoloživi resursi, te razmotrili modaliteti saradnje resornog federalnog ministarstva i drugih institucija sa ovom kompanijom – navodi se u saopćenju Ministarstva.  

Ministar Hrnjić izrazio je podršku projektu unapređenja kooperantske proizvodnje mesa, te istakao važnost pružanja podrške lokalnim proizvođačima kroz edukaciju, pristup finansijskim sredstvima i podršku kapitalnim investicijama.

Predstavnici kompanije MS-Alem izrazili su zahvalnost ministru Hrnjiću na prilici da predstave projekat kao doprinos razvoju mesne industrije na području Unsko-sanskog kantona i BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.