BiH

KJKP RAD Sarajevo: Uspješna proljetna akcija čišćenja doprinosi čistijem okolišu


U skladu s misijom očuvanja čistoće i ljepote našeg grada, Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) RAD Sarajevo predstavlja nezaobilaznog partnera u održavanju čistog i uređenog okoliša.

U proteklom periodu, KJKP RAD Sarajevo je provodio proljetnu akciju čišćenja na području Općina Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad. Rezultati su bili više nego ohrabrujući – ručno je očišćeno 1.599.610 kvadratnih metara površina, prikupljeno je 124.860 kilograma frakcije i drugog otpada. Nadalje, mašinski je očišćeno 2.815.561 metara, uz prikupljenih 162.700 kilograma prašine i drugog sitnog otpada. Osim toga, pranjem 4.946.236 kvadratnih metara površina, uklonjeno je 776.960 kilograma građevinskog, kabastog, zelenog otpada i zemlje s divljih deponija, čime je doprinos očuvanju okoliša bio neupitan.

No, KJKP RAD Sarajevo nije stao samo na postignutim rezultatima. Njihova predanost i posvećenost očuvanju okoliša jasno su vidljivi u svakodnevnim aktivnostima na terenu.

Proljetna akcija čišćenja koju provodi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, počela je i na području općine Ilidža. Za vrijeme akcije, preduzeća Kantonalnih javnih komunalnih preduzeća: Park, Ilidža, Rad, Vodovod i kanalizacija i Pokop u koordinaciji s Općinom Ilidža nastojat će urediti zarasle površine i ukloniti što više divljih deponija.

Proljetna akcija čišćenja na području Općine Ilidža i Općine Novi Grad samo je nastavak njihovog napornog rada. Na području Općine Novi Grad, u razdoblju od 13. do 19. maja 2024. godine, očišćeno je 352.200 kvadratnih metara površina, prikupljeno je 36.700 kilograma frakcije, a mašinski je očišćeno 740.268 metara, uz prikupljenih 35.730 kilograma prašine i drugog otpada s javnih površina. Dodatno, pranjem 1.315.664 kvadratnih metara površina, uklonjeno je 148.720 kilograma građevinskog, kabastog, zelenog otpada i zemlje s divljih deponija.

Ovi rezultati nisu samo brojke – oni predstavljaju neprekidan napor i posvećenost tima KJKP RAD Sarajevo da očuva čistoću i ljepotu našeg grada. Njihov rad ne samo da osigurava čišći okoliš, već i pruža primjer ostalima o važnosti brige o okolišu i zajednici.

U tom duhu, ajedničkim snagama možemo stvoriti okoliš u kojem će svi moći uživati.