BIZcomment

Biznis barometar: Opstajemo povezani


Otvoren je i zatvoren još jedan Sarajevo Business Forum događaj za koji organizatori (BBI banka i njeni partneri)  tvrde da je ključni poslovni i investicijski događaj na zapadnom Balkanu a na kojem je dva dana na nekoliko panela razgovarano o važnim ekonomskim pitanjima,  mogućnostima investiranja i saradnje. Pri tom fokus je bio na regionalnim perspektivama i članstvu u Evropskoj uniji, a tek potom na željezničku infrastrukturu, digitalnu transformaciju – umrežavanje, razvoj turizma i novih poslovnih inicijativa.

Na osnovu onoga što se moglo vidjeti i čuti Sarajevo Business Forum ulazeći u drugu deceniju postojanja pomalo gubi prepoznatljivi šarm. Ovog puta bilo je samo nekoliko poznatih lica iz svijeta politike, glasovitih prijatelja Bosne, bogatuna iz arapskog svijeta, prvih ljudi velikih stranih i domaćih kompanija, riječju – lidera. Umjesto sadašnjih bili su bivši predsjednici poput Stjepana Mesića iz Hrvatske (koji moglo se vidjeti i dalje uživa veliko poštovanje ne samo tamo prisutnih Bosanaca i Hercegovaca već i stranaca), te Boruta Pahora, eks predsjednika Slovenije iz čije se besjede osjetila istinska želja njegovih sunarodnjaka da BiH bude stabilna i ekonomski čvrsta. To  će znatno povećati njene šanse za još bolju privrednu saradnju i nove investicije.

Na nogama, na Forumu, bila je gotovo cijela vlada sarajevskog Kantona. Državni ministar Edin Forto govorio je na panelu o digitalizaciji i na svakoj pauzi oba dana bio okružen brojnim sagovornicima. Začuđujuće u prostorijama za razgovore partnera (pojedinaca i delgacija) bilo je veoma malo susreta. No uspjeh Foruma se dominantno ne mjeri po tome nego po efektima koji se očekuju jer se proteklih godina pokazalo da ovaj događaj ima neprocjenjiv uticaj na domaću privredu što se može prepoznati po otvaranju međunarodnih fakulteta na Ilidži, jačanju agrarnog sektora, te investicijama poput Swissotela u Sarajevu (koji je drugog dana bio domaćin Foruma), uspostavi regionalne redakcije Al Jazeera Balkans itd. Treba priznati nije malo ni beznačajno!

Konačno dogodilo se ono o čemu se dugo pričalo (u stilu hoće, neće, ho…) i s interesovanjem očekivalo. Postavljen je temeljac i ozvaničena izgradnja logističkog centra Lidl (Njemačka trgovačka marka) u koji će biti uloženo 100 miliona euro što bi moglo biti najveća započeta investicija u ovoj godini u Bosni i Hercegovini. Impresivan je i broj od 200 buduće uposlenih radnika i nada sve ime i ugled investitora poznatog po tome što počne to i završi. Srećno!