Novosti

Ministrica Pozder na promociji rezultata projekta BRIDGE: Očuvanje i promocija našeg prirodnog blaga treba biti dio kulture življenja


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder prisustvovala je završnoj manifestaciji – prezentaciji korisnika i rezultata projekta BRIDGE u Bosni i Hercegovini, koja je održana u Dječijoj kući u Sarajevu. Radi se projektu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), održanom uz partnerstvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma. U projektu je učestvovalo 1.830 mladih iz 55 lokalnih zajednica sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, saopćilo je Federalno ministarstvo.

– Sretna sam da je ovaj projekt povezao mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine. BRIDGE je uistinu pomogao kako konkretnim akcijama, tako i promociji održivog turizma i zaštiti okoliša u našoj prekrasnoj zemlji. Važno je podizanje svijesti o tome da moramo čuvati prirodu, da štitimo i promovišemo naše kulturno-historijsko naslijeđe, da imamo fantastične turističke potencijale i da je to sve veliki resurs za buduće generacije. Najviše me dojmio edukativni karakter projekta i važnost da mladi ljudi usvajaju i promovišu ekologiju kao kulturu življenja. Mladi iz čak 50 lokalnih zajednica će moći prenijeti ovo važno iskustvo u svojim sredinama i tako promovisati prakse održivog turizma koje koriste tim zajednicama i našim prirodnim ekosistemima – istakla je ministrica Pozder.

Naglasila je i uvjerenje da su kroz projekt BRIDGE unaprijeđene mogućnosti da mladi svoju buduću karijeru usmjere i ka turizmu.

– Uvjerena sam da smo ih potaknuli na razmišljanje o pozicioniranju industrije turizma kao poziva koji u ovoj zemlji itekako ima budućnost. Izražavam iskrenu zahvalnost UNDP-u na njihovom dugoročnom partnerstvu, fokusu koji su u ovom projektu stavili upravo na mlade ljude i uspostavljanje njihove međusobne saradnje na promicanju potencijala Bosne i Hercegovine – kazala je ministrica Pozder.

U saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma istaknuto je da je projekt BRIDGE pokazao kako se može uspostaviti saradnja, ali i povezati mladi u našoj zemlji. Naime, tokom projekta održane su brojne aktivnosti u avanturističkim kampovima za izviđače, kao i sportske igre za mlade u prirodi. Vođene su i kampanje za očuvanje okoliša, ozelenjavanje i označavanje planinarskih staza. Provedene su i aktivnosti digitalizacije i štampanja brošure „Via Dinarica 30 ruta koje morate posjetiti“, te su održane interaktivne radionice (u formatu TEDxTalk), a mladi iz naše zemlje učestvovali su i na međunarodnim takmičenjima na kojima su osvojili nagrade.  

  Projekt su podržali Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) i Ambasada Republike Italije u BiH, a partneri su bili i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resorno ministarstvo iz RS, te brojne lokalne zajednice, navedeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.