Novosti

U Velikoj Britaniji najviša cijena dizela u odnosu na ostatak evropskog kontinenta


Prema podacima britanske osiguravajuće kompanije RAC, najviša cijena dizela je u Velikoj Britaniji u odnosu na ostatak evropskog kontinenta.

Prosječna cijena jednog litra dizela je 1,55 funti (3,56 KM), što je za 0,50 funti (1,15 KM) više od prosječne cijene dizela u Irskoj i Belgiji koje su odmah iza Velike Britaniji po prosječnoj cijeni dizela. U RAC-u smatraju da su cijene dizela u britanskoj maloprodaji neopravdano visoke.

Kao jedan od razloga zašto su cijene visoke istakli su nedovoljnu konkurenciju u maloprodaji. U prilog ovoj konstataciji naveli su primjer Sjeverne Irske kao tržišta s većom konkurencijom, a u kojoj je prosječna cijena dizela 1,44 funte (3,30 KM) po litru.

Rast cijena dizela u Velikoj Britaniji se desio uprkos tome što je vlada ove države u martu 2022. godine za 0,50 funti (1,15 KM) snizila poreznu stopu za vozila s motorom na unutrašnje sagorijevanje. To je učinjeno kako bi se stanovništvu pomoglo usljed inflacije.

RAC-ovi podaci govore i to da je u ostalim evropskim državama moguće natočiti više dizela po nižoj cijeni nego u Velikoj Britaniji uprkos tome što ostale evropske države imaju više carine na gorivo. Kao primjer za to su istakli Italiju, kao zemlju s najvišim carinama u Evropi, u kojoj je prosječna cijena litre dizela niža za 0,70 funti (1,61 KM) u odnosu na Veliku Britaniju