Novosti

Ministar Hrnjić s proizvođačima i otkupljivačima krompira: Stvoriti liniju “od polja do stola”


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu Ministarstva s predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom i otkupom merkantilnog krompira.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača krompira upoznali su ministra Hrnjića s količinama zasijanog krompira na području Kupresa, kao i dogovorenim isporukama i modalitetima saradnje s velikim trgovačkim lancima poput Binga i Konzuma, istakli su iz Ministarstva.

Tokom sastanka ministar Hrnjić istakao je važnost očuvanja domaće proizvodnje krompira, te podršku koju ovo ministarstvo kroz svoje programe pruža za proizvođače merkantilnog krompira.

– Na sastanku je istaknuta potreba da se linija proizvoda na principu “od polja do stola” učini što kvalitetnijom, te kroz adekvatnu povezanost s velikim trgovačkim lancima koji posluju na području Bosne i Hercegovine stavi na raspolaganje potencijalnim kupcima – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Ministar Hrnjić naglasio je važnost uspostavljanja dugoročnih i održivih partnerstava između poljoprivrednika i otkupljivača kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet u ovom sektoru.

Otkupljivači su naveli izazove s kojima se susreću u pogledu osiguranja kvalitetnog i stabilnog snabdijevanja krompirom. Kroz nova partnerstva, s domaćim proizvođačima krompira, olakšava se nabavka ove široko rasprostranjenje prehrambene namirnice, te omogućava prerada u druge gotove proizvode i njihovo stavljanja na tržište.

Sastanak je ocijenjen kao korak naprijed u jačanju saradnje između svih relevantnih aktera u lancu proizvodnje i prodaje krompira, te otvara put ka održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje krompira, kako na Kupresu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.