Novosti

Na Svjetski dan okoliša: KJKP Rad završava proljetnu akciju


Na Svjetski dan okoliša, danas će uslijediti finalni nastavak proljetne akcije čišćenja Kantona Sarajevo na području općine Vogošća.

Ponavljajući najavu da će u ponedjeljak biti javno prezenovani ukupni rezultati ovogodišnje proljetne akcije čišćenja Kantona Sarajevo – Sarajeco, iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS podsjećaju da je ova akcija opravdala sva očekivanja, te da je nadležnim strukturama ponudila detaljniji uvid u potrebna planiranja resursa.

Akcija se do sada realizuje u svim opštinama Kantona Sarajevo, uz pomoć preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo: KJKP Rad, KJKP Park, JKP Vodovod i kanalizacija, KJU za zaštićena područja KS, KJKP Pokop, te Kantonalne uprave civilne zaštite kojima su se priključivali i drugi subjekti, nevladine organizacije i grupe građana.

Na području Vogošće akciji će se pridružiti radnici Civilne zaštite, kao i Vatrogasno društvo Vogošća.

Iz resornog ministastva podsjećaju da je po podacima KJKP Rad, samo u jednom danu na području opštine Ilijaš ručno očišćeno 50.400 m2 javnih površina, prokupljeno 6.400 kg frakcije i zemlje, te je mašinski očišćeno 98.600 m2 i prikupljeno 9.700 kg prašine i drugog sitnog otpada.