Novosti

Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo: Prioriteti za ekonomski razvoj uz fokus na fiskalne i obrazovne reforme


Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo održalo je redovnu Skupštinu na kojoj su razmatrane ključne aktivnosti, prioriteti i strateški pravci djelovanja za naredni period. Skupština je još jednom potvrdila posvećenost Udruženja poboljšanju poslovnog ambijenta, smanjenju administrativnih i fiskalnih opterećenja, te reformi obrazovanja i tržišta rada u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo.

Članovi su naglasili važnost stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta za sve poslodavce u Kantonu Sarajevo i FBiH, te će Udruženje intenzivirati rad na unapređenju zakonske regulative posebno u oblasti fiskalnih zakona i kreiranju pogodnijih uslova za poslovanje, kako bi se osigurala konkurentnost i održivost privrednih subjekata. Jedan od ključnih prioriteta Udruženja je smanjenje i ukidanje parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje. Na Skupštini je donesena odluka o intenziviranju napora na pregovorima sa nadležnim institucijama kako bi se postigla konkretna rješenja koja će olakšati poslovanje i smanjiti troškove za poslodavce, te time rasteretiti opterećenja s ciljem poboljšanja standarda i povećanja neto primanja zaposlenih u realnom sektoru.

Udruženje će aktivno učestvovati u procesu donošenja i implementacije novih fiskalnih zakona koji će biti prilagođeni potrebama poslodavaca i radnika i doprinijeti stabilnosti i predvidljivosti poslovnog okruženja. Članovi su pozvali predstavnike vlasti u Kantonu Sarajevo na brže donošenje ovih, ali i drugih bitnih zakona kako bi KS bio nosiac pozitivnih promijena i primejer pozitivnog poslovnog ambijenta.

Naglašena je i važnost reformi obrazovnog sistema i tržišta radne snage te je istaknuto da će Udruženje nastaviti raditi na inicijativama koje imaju za cilj usklađivanje obrazovnih programa sa potrebama tržišta rada te da Zakon o dualnom obrazovanju ostaje ključni interes privrede u KS u oblasti školstva kao značajan faktor rasta i razvoja privrede u Kantonu Sarajevo.

Uz navedene prioritete, članovi su također istakli značaj modernizacije i digitalizacije poslovanja, kao i europskih integracija, te će aktivno podržavati inicijative usmjerene ka unapređenju tehnoloških i digitalnih kapaciteta poslovnog sektora, kao i procesa prilagođavanja europskim standardima i zahtjevima. Udruženje poslodavaca KS ostaje posvećeno svom cilju stvaranja boljih uslova za poslovanje i ekonomski razvoj, te će nastaviti aktivno raditi na ostvarivanju interesa svojih članova i privrede u cjelini.

Na sjednici su također jednoglasno usvojeni Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za prethodni period, te plan rada i finansijski plan za tekuću 2024. godinu.