Novosti

TransformED: Stvaranje uslova za sticanje vještina za 21. vijek kroz digitalnu transformaciju u obrazovanju 


Nelt Grupa i UNICEF u Bosni i Hercegovini udružili su snage kroz trogodišnji projekat sa ciljem stvaranja preduslova za uspješnu digitalnu transformaciju obrazovanja prilagođenu potrebama djece i mladih. Na događaju kojim je zvanično obilježen početak partnerstva, uz prisustvo predstavnika obrazovnih vlasti, okupili su se učenici i nastavnici koji će biti u fokusu planiranih aktivnosti.

Program je inspirisan zajedničkom Izjavom opredjeljenja o transformaciji obrazovanja, koju su podržali nadležni ministri obrazovanja Bosne i Hercegovine u 2021. godini, kojom se proces digitalizacije obrazovanja ističe kao jedan od prioriteta.

Kroz planirane intervencije tokom naredne tri godine, 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola će sticati vještine za 21. vijek. Istovremeno, obrazovne vlasti i institucije će imati priliku da unaprijede obrazovne sisteme u skladu sa prioritetima Akcionog plana za digitalno obrazovanje Evropske Unije.

Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa Nelt Grupom vidi priliku za demonstraciju važnosti multisektorskog pristupa: „Digitalna transformacija u obrazovanju zahtijeva visok stepen agilnosti, višestruke perspektive i resurse koji se jedino mogu postići multisektorskim pristupom. Opredijeljenost Nelt Grupe da svojom ekspertizom i resursima doprinosi procesu kojim se ujedno definiše i budućnost ove zemlje, primjer je zrelog, strateški i prema zajednici usmjerenog djelovanja.“

Napretkom tehnologije ostvarena je jedinstvena prilika za prevazilaženje postojećih nejednakosti u pristupu i kvalitetu obrazovanja. Svako dijete u Bosni i Hercegovini dobija priliku za razvoj svojih talenata i afiniteta, kako bi postali odgovorni, digitalno osviješteni i osposobljeni građani i građanke Bosne i Hercegovine, koji će doprinositi društveno-ekonomskom razvoju naše zemlje.

“U eri u kojoj digitalne vještine postaju ključne za uspjeh mladih generacija, vjerujemo da će ovaj projekat doprinijeti unaprjeđenju obrazovnih sistema na tržištima na kojima se sprovodi i imati dugoročne pozitivne efekte na cijelo naše društvo, ekonomiju i region. Kroz investiciju od više od 300.000 američkih dolara pružićemo podršku i obezbijediti resurse koji će omogućiti djeci i mladima da steknu neophodne digitalne vještine, i pripreme se za poslovne izazove i mogućnosti 21. vijeka. U Neltu verujemo da je  ključno da mladi ljudi budu digitalno pismeni kako bi bili uspješni u dinamičnom poslovnom svijetu koji se oslanja na tehnologiju, ali i kako bi digitalne vještine iskoristili da unaprijede svoju konkurentnost, kompetentnost i zapošljivost i što efikasnije uključivanje na tržište rada”, istakla je Suzana Sikimić, izvršna direktorka Nelt BiH.

Trogodišnje partnerstvo između Nelt Grupe i UNICEF-a će se fokusirati na jačanje obrazovnih sistema u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Angoli – nekim od tržišta na kojima posluje Nelt Grupa.

Adnan Husić, pomoćnik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine ističe komplementarnost planiranih intervencija sa koordiniranim nastojanjima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nadležnih obrazovnih vlasti i drugih institucija na unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja i osiguranju ravnopravnijeg pristupa obrazovnim resursima, pripremajući mlade za tržište rada u digitalnom vremenu. „Članstvo Bosne i Hercegovine u programu Digitalna Evropa, učešće u zajedničkoj inicijativi UNICEF-a i Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), Giga – neki su od primjera koji svjedoče pogodnom momentumu za proces digitalne transformacije u obrazovanju koje će doprinijeti učenju za 21. vijek“, zaključio je Husić.

Privatni sektor je neizostavni akter u transformacijama koje teže održivim promjenama i dugoročnim efektima. Dijalog između privatnog i obrazovnog sektora postaje ključna pretpostavka održivog razvoja, koju će UNICEF u Bosni i Hercegovini aktivno promovisati uz podršku Nelta i obrazovnih vlasti.