BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Inflacija na koljenima


Bosna i Hercegovina se uspješno bori protiv inflacije. Na to ukazuju podaci saopšteni na ovojunskom samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreznih uprava regiona održanom u Bečićima (Crna Gora) koji je u fokusu imao finansijsku i monetarnu stabilnost u uslovima slabog privrednog rasta u evrozoni. Najbolje rezultate u borbi protiv inflacije ima Slovenija koja je uspjela da je obori na 2,7 odsto, a slijede je BiH sa tri odsto, Albanija 3,5, Hrvatska 3,7, Sjeverrna Makedonija četiri procenta te Crna Gora i Srbija 4,2 posto.

Guvernerka Centralne banke BiH dr. Jasmina Selimović tim povodom upozorava da smo sada u finalu te zahtjevne trke pri čemu se inflacija pokazala upornijom nego je iko mogao očekivati. Prijetnje i izazovi su još uvijek prisutni a guvernerka ih prepoznaje u geopolitičkim rizicima koji vrlo direktno mogu uticati na jedno ponovno pokretanje.

Sretna je okolnost da je Evropska centralna banka poslije više godina konstantnog poskupljenja novca snizila osnovne kamate na eure. Učinile su to i neke banke u regiji. Neposredno prije toga iz američke centralne banke stigla je poruka da kamate postepeno padaju ali da su na neravnom putu.


Centralna banka BiH uticala je na devizne rezerve kako bi oslabila inflatorne politike ali posao time nije završen. Rizici poput onih geopolitičke prirode bit će pažljivo praćeni s obzirom na to da mogu uticati na ponovni rast cijena energenata, hrane, sirovina. Krajnja očekivanja da će se u BiH ukupna inflacija u ovoj godini zadržati na 2,6 odsto!? U tom smislu raduje odluka nadležnih u Federaciji BiH da se proširi lista proizvoda čija će cijena biti zamrznuta člime će se standard potrošača dodatno zaštititi a eventualni rast inflacije primiriti.


Aktuelni problem radne snage i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju ovdašnjoj ekonomiji što pojedini nivoi vlasti pokušavaju ublažiti izmjenama postojećih zakona. Pokazaće se vrlo brzo da je to jalov posao i da pravog odgovora na to pitanje nema bez istovremene temeljite reforme obrazovanja i sistema zapošljavanja. Pri tome bi trebalo uvažiti i iskustvo iz Konjica o kojem je ovih dana u Sarajevu govorio i gradonačelnih Osman Čatić. Po okončanju školovanja svi varioci, metalci, operateri na CNC mašinama u tamošnjim tvornicama dobili su mogućnost da se zaposle, obavljaju praksu, stiču proizvodne navike. Oni ne treba da brinu gdje će i šta će sa tek ispisanom diplomom?