Novosti

UPFBiH pozdravlja odluku Vlade FBiH o izmjenama Zakona o zapošljavanju stranaca


Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Vlade Federacije BiH o upućivanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca u parlamentarnu proceduru.

Nacrt zakona je još jedna u nizu inicijativa UPFBiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike te predložene izmjene i dopune, koje uključuju skraćenje rokova za izdavanje radnih dozvola i uspostavljanje jasnijih procedura za registraciju obrta stranim državljanima, ključne su za olakšavanje procesa zapošljavanja strane radne snage u FBiH.

Navedeni nacrt predstavlja značajan korak u rješavanju ključnog problema nedostatka radne snage u BiH, posebno u sektorima proizvodnje, usluga, građevinarstva, ugostiteljstva i drugo, koji direktno utječe na naše članice, posebno one koje su usmjerene na izvoz, te otežava konkurentnost na tržištu i mogućnost da ispune rastuće potrebe tržišta.

Posebno važan aspekt Nacrta zakona jest uvođenje novog mehanizma za definiranje deficitarnih zanimanja koji će biti utemeljen na realnim potrebama tržišta rada u Federaciji BiH te će omogućiti bolje usklađivanje ponude i potražnje za radnom snagom, čime će se dodatno podržati rast i održivost domaće privrede.

Udruženje poslodavaca u FBiH ohrabreno je stavovima Vlade za utvrđivanje ovakvog akta te očekuje da će se isti naći na sljedećoj sjednici Parlamenta FBiH. UPFBiH poziva zastupnike i delegate da podrže ovaj zakon s ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, poticanja ekonomske aktivnosti te jačanja konkurentnosti naše privrede.