BiH

Direktor FIPA-e na sastanku s ambasadorom Slovačke u BiH: Interes za ulaganje u obnovljive izvore energije i metalo-prerađivački sektor


Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine Marko Kubatlija se sastao s ambasadorom Republike Slovačke u BiH NJ.E. Romanom Hlobeňom.

Razgovarali su o mogućnostima intenziviranja ulaganja iz Slovačke u BiH, te širenju poslovanja stranih kompanija koje posluju u Slovačkoj na područje Bosne i Hercegovine.

Direktor Kubatlija je predstavio atraktivne sektore u BiH i najznačajnije projekte koji bi mogli biti interesantni potencijalnim investitorima.

FIPA i Agencija za razvoj stranih investicija i vanjske trgovine Slovačke (SARIO) imaju potpisan Memorandum o saradnji, te će se u narednom periodu sa Ambasadom Slovačke i partnerskim institucijama iz BiH raditi na organizaciji poslovnih događaja sa ciljem unapređenja trgovinske i investicijske saradnje između dvije zemlje.

Sagovornici su se složili da najveći potencijal za saradnju postoji u oblasti obnoljivih izvora energije, IT sektora, auto industrije i metalo-prerade, kao i proizvodnje hrane i usluga.

Slovačku je 2021. Međunarodni monetarni fond rangirao kao 45. najbogatiju zemlju na svijetu (od 226 zemalja i teritorija). Od 2007. Slovačka je najveći svjetski proizvođač automobila po glavi stanovnika. Trenutno imaju četiri fabrike za sklapanje automobila: Volkswagenova , PSA Peugeot Citroën, Kia Motors  i Jaguar Land Rover

Od kompanija za elektrotehniku izdvajaju se Foxconn i Samsung, a mnoge globalne kompanije, uključujući IBMDellLenovoAT&TSAP i Accenture, su izgradile outsourcing i servisne centre.

Razlozi za dolazak multinacionalnih kompanija u Slovačku jesu blizina zapadne Europe, kvalificirana radna snaga i veliki broj univerziteta i istraživačkih centara, politička stabilnost i uređen poslovni ambijent.